Marea curatenie

Categoria părinte: Articole
07. 03. 05

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Isabel Iacob

– traducere şi adaptare după blogul* http://raffa.over-blog.com

Începem cu acest articol o serie de texte dedicate produselor de întreţinere şi curăţenie. Vom aborda totul dintr-o perspectivă ecologică. Debutăm cu tema produselor menajere. Vom oferi, mai întâi, câteva reţete traduse din inspirata lucrare intitulată «Marea Curăţenie». Vor urma alte articole, în cadrul aceleiaşi teme, care vor atrage atenţia asupra compoziţiei acestor produse, asupra gradului lor de poluare, asupra riscurilor pentru sănătatea noastră, asupra legislaţiei europene şi americane în domeniu. Am dori ca la sfârşitul acestei serii, consumatorul să ştie să „descifreze“ etichetele codificate ale produselor, ca să poată decide cumpărarea unui produs sau a altuia în cunoştinţă de cauză, iar nu pentru că cedează cântecului ademenitor, insinuant şi extrem de interesat al „sirenelor“ publicităţii. De asemenea, vom urmări să ajutăm cititorul doritor să-şi fabrice singur, în casă, unele produse, realizând astfel performanţa de a face unele economii pentru buzunarul său şi de a-şi proteja sănătatea proprie, a familiei şi, nu în ultimul rând, pe cea a mediului. Pentru aceasta, trebuie doar să recitească şi să testeze personal reţetele din acest prim articol, care deschide seria.

 Pentru viitor, ne propunem şi alte teme, cum ar fi produsele de igienă personală şi chiar construcţiile ecologice.

«Marea Curăţenie. Reţete ecologice şi economice de întreţinere a casei. Produse de întreţinere» este titlul unei broşuri scrise de Raffa, ecologistă convinsă, care în iunie 2005 a creat un «blog»* propriu pentru a transmite tuturor ce a învăţat şi pentru a ne trezi şi nouă dorinţa de a ne preocupa de soarta planetei noastre şi de a deveni mai responsabili în această direcţie, chiar în viaţa de toate zilele. Tehnicile şi reţetele sunt rezultatul unei sinteze de informaţii care provin atât din experienţa ei personală, cât şi din diverse alte surse.

Raffa ridică, printre altele, şi problema încărcării rafturilor, dulapurilor şi debaralelor noastre cu produse chimice, cea mai mare parte fiind toxice şi de-a dreptul periculoase pentru sănătate: produse pentru curăţat pe jos, pentru spălat geamurile, pentru curăţat aragazul, WC-ul, baia… Concluzia ei este că, în realitate, utilizând un număr redus de ingrediente, chiar foarte ieftine, care, în plus, nu sunt toxice nici pentru mediu, nici pentru sănătate, putem curăţa întreaga casă (inclusiv toată garderoba).

Vă punem în gardă de la început: uleiurile esenţiale, chiar dacă sunt produse naturale, sunt puternic active şi deci trebuiesc folosite respectând cu stricteţe dozele indicate. De asemenea, ele nu se lasă la îndemâna copiilor. Promiţând că vom reveni asupra subiectului, să trecem acum la subiect.

Alergiile, astmul, bolile respiratorii cronice, sterilitatea, migrenele, cancerele, malformaţiile congenitale, etc. sunt, în întreaga lume, în constantă creştere. La nenumărate specii animale (mai ales acvatice) s-au observat boli necunoscute până acum, fără a vorbi de dispariţia lor mai mult sau mai puţin rapidă.

Se împlinesc treizeci de ani de când probele epidemiologice se acumulează: aceste boli sunt, toate, mai mult sau mai puţin direct, declanşate sau agravate de cocktailul chimic fără precedent care ne înconjoară. Noxele şi produsele toxice s-au insinuat în viaţa noastră şi sunt prezente peste tot: în aerul pe care îl respirăm şi în apa pe care o bem, în alimentaţia noastră, în produsele noastre de întreţinere, în zidăria locuinţelor noastre, în mobilierul nostru, în aparatele noastre electrice, în veşmintele noastre, în cosmeticele noastre, în jucăriile pentru copii, în medicamentele noastre, în ambalajele acestor produse, în sfârşit, în deşeurile noastre menajere, etc.

Cine este responsabil de această poluare ? Industria, bineînţeles... însă doar parţial. Este de netăgăduit că anumite produse, în realitate poluante, au contribuit considerabil la viaţa mai comodă a generaţiilor de după război, fie că era vorba de a lua masa preferată  la orice oră, de a regla după dorinţă căldura din casă, de a beneficia de îmbrăcăminte termoizolantă, de a câştiga timp prin eliminarea pe cale chimică a dăunătorilor (stropire, dezinsectizare, deratizare etc.), de a ne deplasa când şi unde vrem, etc. Puţini dintre noi ar accepta o întoarcere în trecut. O anumită poluare era deci greu, dacă nu imposibil de evitat.

Dar, oare, are societatea noastră încă nevoie de aceste produse în aceeaşi cantitate şi utilizându-le chiar pe cele care s-au dovedit periculoase? În calitate de alegători şi consumatori, noi suntem responsabili, în mod colectiv, de superpoluarea pe care o suportăm. Ea este, de fapt, consecinţa directă a atitudinii noastre greşite şi a consumului nostru excesiv şi adesea inutil.

Să reflectăm o clipă: avem noi, oare, reală nevoie de toate aceste produse de întreţinere şi de toate aceste deodorante, unele mai toxice decât altele (chiar când sunt închise) şi ale căror efecte pe termen lung şi mediu, luate individual sau cumulate sinergic, sunt încă foarte greu de evaluat, dacă nu imposibil? Avem noi nevoie să trăim într-un mediu grevat de prezenţa hipocloritului de sodiu, care conduce, în mod insidios la scăderea imunităţii şi a rezistenţei noastre la bacteriile patogene? Totuşi, soluţii alternative există. A venit timpul să începem Marea Curăţenie.

Produs de curăţat / dezinfectat cu multiple utilizări

 Materiale: bidon opac de 2 litri, pâlnie, lingură, pahar.

Ingrediente: bicarbonat (sau borax), oţet din alcool, uleiuri esenţiale, apă.

Reţeta (respectaţi ordinea): :

·            2 linguri de bicarbonat de sodiu (mai uşor de turnat cu ajutorul pâlniei).

·            2 l de apă caldă, amestecaţi.

·            Turnaţi, într-un pahar, 1 o lingură de oţet din alcool (mai uşor de vărsat cu ajutorul pâlniei) şi 1 până la 3 linguri dintr-un amestec de uleiuri esenţiale (combinând, de exemplu, o lingură de ulei esenţial de lămâie, o lingură de ulei esenţial de pin şi câte o lingură de ulei esenţial de tea tree şi de scortişoară).

·            Vărsaţi amestecul în bidon (mai uşor de vărsat cu ajutorul pâlniei) şi închideţi-l cu capacul.

·            Răsturnaţi bidonul şi agitaţi-l, pentru a amesteca mai bine ingredientele.

Întrebuinţare: agitaţi bidonul de câteva ori înainte de fiecare utilizare. Se foloseşte pentru suprafeţele de dezinfectat (plan de lucru, găleata de gunoi, de exemplu). Amestecul se foloseşte în nenumărate reţete de curăţat (pe care le vom prezenta mai jos).

Observaţii: Boraxul este mai puţin ecologic decât bicarbonatul de sodiu.

Atenţie, oţetul din alcool poate fi înlocuit cu suc de lămâie. Oţetul reacţionează cu bicarbonatul şi degajă CO2. De aceea, ordinea de încorporare a ingredientelor este importantă, pentru a nu produce un adevărat gheizer în bucătăria dvs.

Lichid pentru curăţarea veselei

 Materiale: flacon de 500 ml, pâlnie, linguriţă, lingură.

Ingrediente: bicarbonat de sodiu, săpun lichid neutru (sau lichid pentru veselă ecologică sau plante ce conţin saponine), uleiuri esenţiale (de lămâie, de pin, de mentă...), apă.

Reţeta:

·        o linguriţă de bicarbonat de sodiu.

·        1/6 de săpun neutru sau lichid ecologic pentru veselă. Dacă nu există, 1 lingură de sodă calcinată.

·         Umpleţi cu apă.

·        15 - 20 picături de ulei esenţial.

·        Agitaţi uşor.

Observaţii: Lichidul de veselă se poate înlocui cu sodă calcinată (dar care nu face spumă). Am fost condiţionaţi psihologic să ne aşteptăm ca produsele de curăţat să facă spumă (pentru că ne imaginăm că spuma curăţă mai bine). Este însă doar o iluzie. Daca vreţi să aveţi spumă când utilizaţi soda calcinată, umpleţi pe jumătate chiuveta cu apă, şi daţi drumul, chiar în jetul de apă care curge, la câteva (5 sau mai multe) jeturi de lichid de veselă. Opriţi apa, spălaţi vasele în chiuveta plină pe jumătate cu apă. În apa de clătire adăugaţi puţin oţet, care va îndepărta şi ultimele reziduuri de spumă şi de calcar. Paharele, în special, vă vor mulţumi.

Cremă de curăţat

Materiale: flacon opac de 500 ml, pâlnie, lingură.

Ingrediente: bicarbonat de sodiu, sare fină, săpun lichid neutru (sau lichid ecologic pentru veselă), uleiuri esenţiale (de lămâie, de pin, de mentă...), apă.

Reţeta: :

·        Umpleţi jumătate din flacon cu bicarbonat de sodiu, folosind o pâlnie.

·        Adăugaţi 1/5 până la 1/4 de sare fină de bucătărie.

·        1 lingură de săpun neutru lichid.

·        15 - 20 picături de ulei esenţial.

·         Umpleţi cu apă şi agitaţi.

Întrebuinţare: Foarte important! Agitaţi flaconul înaintea fiecărei utilizări. Atenţie la suprafeţele fragile (din cauza sării, dacă mai rămâne o parte nedizolvată), în particular vasele din sticlă! În acest caz, utilizaţi mai degrabă reţeta «rapidă» de mai jos.

Cremă de curăţat rapidă

Pudraţi suprafaţa de curăţat cu bicarbonat şi frecaţi cu un burete umed, pe care turnaţi puţin lichid de veselă.

 

Piatră de curăţat

Mai eficace decât cremele de curăţat, convine pentru toate suprafeţele.

Materiale: vas opac (cu capac), lingură.

Ingrediente: bicarbonat de sodiu, argilă, săpun lichid neutru (sau lichid ecologic pentru veselă). Facultativ: pudră de piatră ponce, uleiuri esenţiale (de lămâie, de pin, de mentă...), apă.

Reţeta :

·        1 măsură şi jumătate de argilă.

·        Uleiuri esenţiale (dozaj în funcţie de volumul total; pentru un vas de 30 g, circa 10 picături).

·        1 măsură de bicarbonat.

·        1/2 măsură de pudră de piatră ponce.

·         1 măsură de săpun neutru.

·        Amestecaţi bine cu lingura sau cu mâna.

·        Adăugaţi puţină apa, amestecaţi usor, umpleţi vasul până sus.

·        Lăsaţi să se usuce la soare cel puţin 24 de ore, închideţi vasul cu capacul.

Întrebuinţare: frecaţi cu un burete vasul uns cu produsul de curăţat.

Produs de curăţat WC-ul

Material: pulverizator (spray) de 500 ml, linguriţă.

Ingrediente: oţet din alcool, uleiuri esenţiale, apă.

Reţeta::

·        1/3 de oţet.

·        2/3 de apă.

·        2 linguriţe de ulei esenţial de tea tree sau, de exemplu, un amestec de uleiuri esenţiale în proporţiile: grapefruit 30%; lămâie 20%; lavandă 20%; pin 20% - eucalipt 10% (dezodorizant şi agent antiseptic).

Întrebuinţare: pulverizaţi amestecul în locurile dorite, lăsaţi-l să acţioneze 15 până la 20 de minute, iar apoi periaţi.

Produs de întreţinere a mobilei din lemn

Material:: vaporizator (spray) mic (50 ml), lingură.

Ingrediente: suc de lămâie sau oţet din alcool, ulei de măsline, ulei esenţial de lămâie.

Reţeta:

·        5 linguri de suc de lămâie sau de oţet.

·        5 linguri de ulei de măsline.

·        15 picături de ulei esenţial de lamâie.

Întrebuinţare: pulverizaţi pe suprafaţa de tratat, frecaţi cu o cârpă moale.

Produs de întreţinere săptămânală a instalaţiilor sanitare

Materiale: borcan (500 ml), pahar (250 ml), lingură.

Ingrediente  bicarbonat de sodiu, sare fină, oţet din alcool.

Reţeta: turnaţi 1 pahar de bicarbonat şi 1 pahar de sare fină în borcan. Agitaţi.

Întrebuinţare: turnaţi 3 linguri din amestec în ţevi, după care turnaţi apă fierbinte cu oţet.

Observaţii: Nu toate uleiurile esenţiale sunt indispensabile. Dacă ar trebui să se aleagă două, acestea ar putea fi: ulei esenţial de lămâie şi ulei esenţial de tea tree (arbore de ceai).

Oţetul din alcool este oţetul alimentar cel mai ieftin, incolor. Dacă este dificil de găsit, se poate utiliza orice oţet ieftin de menaj, cel mai puţin traficat posibil (compoziţia ideală: apă + acid acetic). Pentru utilizările de mai sus, se poate folosi orice oţet, cât mai transparent, chiar dacă este o risipă…

Soda cristalizată este carbonatul de sodiu (Atenţie! a nu se confunda cu bicarbonatul de sodiu, folosit şi în alimentaţie, sau cu soda caustică – foarte corozivă şi periculoasă).

* blog (definiţie sintetică): vine de la contracţia cuvintelor engleze web (pânză, ţesătură) şi log (jurnal, carnet). Este un site de web personal, un jurnal, uneori tematic, în care cititorii-vizitatori pot interveni cu comentarii, împărtăşind şi altora din propria experienţă şi care conţine referinţe la alte site-uri.