SHILAJIT SAU RĂȘINA DE MUMIE – UN REMEDIU UNIC ȘI COMPLEX ȘI UN DAR MILENAR AL NATURII

Categoria părinte: Articole
20. 08. 10

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Este dificil să găsim o formulă perfectă pentru sănătate, însă întorcându-ne la Natură, constatăm că există remedii care sunt adevărate panacee pentru noi. Natura are puterea de a ne reda sănătatea mult dorită cu ajutorul propriilor sale resurse. Un remediu natural recomandat în Ayurveda ca sursă de minerale, imunostimulator, regenerant și adaptogen este Shilajit (mumie). Deoarece Shilajit are nevoie de secole pentru a se forma, oamenii de știință consideră că este un produs milenar al Naturii. Află ce este Shilajit-mumie și ce beneficii ne poate aduce pentru sănătate.

Shilajit (mumie, mumijo) este numele unui compus natural ce este întâlnit mai ales în munții Altai din Rusia, Mongolia, Kazahstan și în munţii Himalaya din India, Bhutan, Nepal, Tibet și China, dar și în munții Hindukush din Afganistan și în munții Anzi, în Chile. Acesta a fost descris ca un bitum sau o rășină naturală, care se prezintă într-o paletă de culoare de la maroniu-deschis la maroniu-închis, având o consistență care variază de la lichid la solid-sfărâmicios.

Cercetătorii consideră că acest exudat al rocilor de minereuri complexe de la mari înălțimi, care are o compoziție unică, se formează prin acţiunea factorilor de mediu și a microorganismelor asupra anumitor resturi de plante ca Euphorbia royleana sau Trifolium repens, aflate în proces de descompunere.

Shilajit are o consistență și o textură vâscoasă, asemănătoare cu cea a unei rășini, a smoalei sau gudronului. Pe vreme caldă, aceasta se scurge din crăpăturile stâncilor. După extragere, rășina este purificată. Deoarece Shilajit are nevoie de secole pentru a se forma, oamenii de știință consideră că acesta este un produs milenar al Naturii.

Shilajit sau mumie / mumijo este cunoscut de mai bine de două mii de ani şi a fost dintotdeauna un remediu extrem de preţios, rezervat clasei conducătoare, fiind mai scump decât aurul, și nu cu multă vreme în urmă exportul lui era interzis în Uniunea Sovietică, unde era socotit ca fiind „tezaur de stat“.

Lucrări hinduse vechi precum Materia Medica, Charaka Samhita și Sushruta Samhita descriu proprietățile medicinale ale Shilajit-ului, ce este recomandat de secole ca remediu cu calități unice în Ayurveda.

Există patru tipuri diferite de Shilajit, în funcție de metalul predominant: Tamra (bogat în cupru), care are culoarea albastră, Rajat (bogat în argint), care este de culoarea albă, Sauvarna (bogat în aur), care este de culoarea roșie și Lauha (bogat în fier), care este maroniu și este tipul de Shilajit cel mai des folosit și din care face parte și produsul Shilajit (mumie).

Terminologie

Denumirea științifică pentru Shilajit este Asphaltum punjabianum (denumire latină).
Termenul Shilajit din limba hindi provine din sanscritul shilajatu, care înseamnă „rășina munților“. Popular, mai ales în Asia Centrală, Shilajit-ul a primit nume foarte pitorești, precum „balsamul munților“, „lacrima munților“, „sângele munților“, „sudoarea munților“, „uleiul munților“, „seva munților“, printre multe altele.

În functie de regiunea si cultura lumii, se constată că Shilajit ia mai multe nume. În munții Caucaz, variațiile sunt ușor diferite, și este de obicei numit Mumio. În Rusia, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Kârgâstan, Shilajit este cunoscut sub denumirea de Mumie, Mumijo. Etimologic, termenul de mumio, mumiyo, mumie, provine de la numele unei rășine balsamice ce era folosită în Persia și Babilon.

Farmacologia europeană cunoaște acest remediu încă de pe vremea lui Paracelsus. Un vechi dicționar din secolul al XVIII-lea descrie mumiyo ca fiind „un balsam de origine montană, foarte prețios și foarte eficace, folosit în Persia pentru tratamentul rănilor. Termenul originar din persană/arabă a pătruns în limbile europene, inclusiv în greaca bizantină, via limba latină, ca un cuvânt de împrumut. Termenul medieval latin mumia este un cuvânt de împrumut. În araba medievală, termenul mūmiya făcea trimitere la preparatul cu care se realiza îmbălsămarea și la trupul îmbălsămat, iar în persană există termenul mūm, care înseamnă ceară.

Proprietăți fizice și chimice ale Shilajit-ului

Shilajit este descris ca o substanță de culoare maroniu spre negru, lipicioasă și consistentă care prezintă o suprafață strălucitoare și netedă, ușor solubilă în apă, în alcool sau acetonă.

Din punctul de vedere al compoziției chimice, Shilajit este conform cu [1] un fitocomplex care prezintă 14–20% (umiditate); 18–20% (minerale); 13–17% (proteine); 4–4.5% (lipide); 3,3–6.5% (steroizi); 18–20% (compuși liberi de nitrogen); 1,5–2% (carbohidrați); și 0,05–0.08% (alcaloizi, amino-acizi și alți compuși cu nitrogen). Alte componente sunt macro- și microelemente (în g/kg): potasiu 60; calciu 27; magneziu 14; sulf 6; sodiul este prezent în cantitatea de 40mg/kg. Mumio conține și siliciu, aluminiu, arsen, fier, mangan, seleniu, nichel, vanadiu, bariu, molibden, cadmiu, cupru, zinc, fluor, iod, bismut, crom, fosfor, cobalt, bor, stronțiu, beriliu, zirconiu, titan, argint, galiu şi… miere.

Totodată, sunt prezenți 65 de alți compuși organici, printre care acizi grași, ceruri, carbohidrați, alcaloizi, rășini, steroizi, polifenoli, uleiuri esențiale și vitamine.

Cele între 25 și 40 de minerale prezente în compoziție sunt produsele de descompunere ale compuşilor polimoleculari (acizi zoomelanici, acizi humici, acizi fulvici, acid benzoic, oxalic). Dintre aminoacizi, sunt prezenți fenilalanina, alanina, arginina, acid glutamic, acid aspartic, glicina, lisina, metionina, serina, tirozina, valina. De asemenea, apar în compoziție şi alţi acizi, terpenoide, steroizi naturali, vitamine din grupa B şi P, fragmente de molecule polifenolice şi alţi compuşi.

Răşina Shilajit este recunoscută ca un tonic puternic ce acţionează multilateral atât în cazul anumitor afecţiuni, cât şi în cadrul funcționării organismului în ansamblu. Mai mult de jumătate din elementele existente în tabelul lui Mendeleev se găsesc în răşina Shilajit.

Acidul fulvic este principiul activ al rășinei Shilajit, (minim 40% din compoziție) conferindu-i proprietăți puternic antioxidante și anti-inflamatorii.

Shilajit – beneficii pentru sănătate

Răşina Shilajit, sau mumie, este recunoscută ca un tonic puternic, ce acţionează multivalent atât în cazul specific al anumitor afecţiuni, cât şi în cadrul funcționării organismului în ansamblu, având un efect tonifiant, restabilind echilibrul energetic şi având capacitatea de a trata sau de a preveni numeroase afecţiuni. În Ayurveda, străvechea știință medicală indiană, Shilajit (mumie) are numeroase beneficii și este recomandat și folosit cu succes pentru detoxifiere, reîntinerire, hrănirea țesuturilor, creșterea potenței, îmbunătățirea imunității, dar și pentru a amplifica absorbția nutrienților din hrană și pentru potențarea și amplificarea efectelor altor remedii folosite.

Beneficiile consumului de Shilajit pentru refacerea oaselor și vindecarea fracturilor

Shilajit sau rășina de mumie acționează în sensul regenerării oaselor în cazul afecțiunilor sistemului osos și al fracturilor, reducând semnificativ perioada de convalescență. O doză zilnică de 400 mg accelerează vindecarea și asimilarea fosfaților necesari sistemului osos.

De asemenea, Shilajit conține calciu asimilabil. Mulți dintre noi iau calciu de sinteză sau chiar de origine naturală, însă organismul nu este capabil să absoarbă în mod direct cantitatea necesară. Acidul fulvic din Shilajit (mumie) ajută la distribuirea calciului spre celulele care au nevoie. Stronțiul într-o formă non-radioactivă ajută, la rândul lui, la asimilarea calciului. Shilajit (mumie) remineralizează oasele prin cure regulate de 2-3 săptămâni, ceea ce ajută la prevenirea osteoporozei, datorită faptului că mineralele pe care le conține, inclusiv calciul, sunt ușor asimilabile.

Susține și îmbunătățește imunitatea

Shilajit (mumie) mărește numărul și forța limfocitelor T și a limfocitelor B, pilonii oricărui sistem imunitar matur, fapt ce conduce la îmbunătățirea activității sistemului imunitar. Shilajit creează astfel o barieră de protecție împotriva agenților patogeni microscopici. Acizii humici din compoziția sa au un spectru antiviral larg. Acizii humici se pot lega de celula virușilor dăunători și îi neutralizează în acest mod. Ca un adaptogen care combate stresul, Shilajit ajută la menținerea sistemului imunitar.

Puternic regenerant, are sensibile efecte anti-îmbătrânire

Fiind bogat în acizi fulvici, care constituie principiul său activ, Shilajit are puternice proprietăți anti-oxidante și anti-inflamatorii, încetinește apoptoza celulelor, fiind un protector împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi și acționând împotriva deteriorării celulelor. Drept urmare, utilizarea regulată a Shilajit-ului duce la creșterea longevității, la încetinirea proceselor de îmbătrânire și la îmbunătățirea generală a sănătății.

Amplifică potența și îmbunătățește funcția sexuală masculină și feminină

Shilajit modulează favorabil funcția sexuală și tratează eficient sterilitatea atât la femei, cât și la bărbați. În cazul bărbaților, s-a constatat că Shilajit crește potența și, de asemenea, nivelul de testosteron. Testosteronul este un hormon masculin, dar la unii bărbați nivelul lui este scăzut. Aceasta se manifestă printr-un libidou slab, prin căderea părului, prin scăderea masei musculare și oboseală. Atât la bărbați, cât și la femei Shilajit are efecte afrodisiace, îmbunătățind calitatea vieții amoroase și contribuind la eliminarea disfuncțiilor sexuale.

Îmbunătățește memoria și mărește capacitatea de învăţare

Shilajit-mumie protejează funcțiile cognitive ale creierului. Acidul fulvic prezent în Shilajit previne acumularea în creier a anumitor proteine (proteinele Tau) ce conduc la deteriorarea celulelor. Multe studii arată că Shilajit poate fi eficient și în prevenirea și ameliorarea unor tulburări precum boala Alzheimer. Shilajit reduce anxietatea prin creșterea unui anumit gen de receptivitate. Are efecte binefăcătoare în recuperarea post-traumatică prin diminuarea edemelor la nivelul creierului și a presiunii intra-craniene. Complexul de minerale și de compuși polimoleculari acționează sinergic, diminuând stările de depresie și de anxietate.

Elimină sindromul de oboseală cronică

Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin oboseală sau epuizare. Studiile efectuate de cercetători au arătat că Shilajit-mumie poate să reducă aceste simptome și să refacă energia vitală. Sindromul oboselii cronice a fost asociat cu disfuncția mitocondriilor. Aceasta se petrece atunci când celulele noastre nu produc suficientă energie. Shilajit susține funcția mitocondriilor de la nivelul celulelor nervoase, cardiace, musculare, hepatice și renale, reducând în acest fel oboseala și crescând nivelul energiei vitale.

Contribuie la dezvoltarea masei musculare

Shilajit (mumie) poate crește masa musculară cu 10% și mărește capacitatea de efort cu 25% (conform unui studiu din cadrul unui program de pregătire al armatei ruse). S-a demonstrat că Shilajit ajută la asimilarea de magneziului, Mg2+ și a calciului, Ca2+ în oase și mușchi. În armata Rusiei, Shilajit a fost folosit decenii la rând pentru creșterea masei musculare și a forței vitale a militarilor.

Reglează metabolismul și arde grăsimile în exces

Shilajit (mumie) este eficient în controlul glicemiei și îmbunătățește profilul lipidic. Restaurează funcțiile pancreasului, care devine capabil să secrete insulină și filtrează toxinele din corp. Se administrează în mod constant bolnavilor diabetici, pentru că previne apariţia neuropatiilor. Deși Shilajit-mumie nu vindecă pancreasul, poate să le ofere diabeticilor o cale excelentă de a-și regla glicemia, nivelul de zahăr din sânge. Cu cât mai multă insulină este secretată de pancreas, cu atât mai mult este susținut metabolismul glucozei.

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, Shilajit tratează cu succes (conform unor studii făcute de cercetătorii ruși) colita cronică, după numai 10 zile de administrare a produsului.
În cazul arsurilor și al rănilor, Shilajit ajută la refacerea stratului epitalial, scurtând perioada de vindecare.
De asemenea, previne ulcerele gastrice şi duodenale. O cură cu Shilajit-mumie administrat pe stomacul gol dimineața poate ameliora sau vindeca afecțiunile stomacului.

Adăugăm la toate acestea și faptul că fiind o substanță adaptogenă, Shilajit ajută și stimulează adaptarea la factorii de stres cotidian.
În cazul anemiei cauzate de carența de fier, Shilajit aduce aportul necesar de fier, care este conținut sub forma unor săruri ușor asimilabile.
Shilajit participă la biosinteza ADN-ului celular, facilitând diviziunea și creșterea numărului celulelor.
Beneficiile și efectele Shilajit-ului ca remediu milenar asupra sănătății sunt nenumărate și sunt încă intens cercetate.

De unde putem cumpăra Shilajit autentic, 100% natural, fără adaosuri – www.sempernatura.ro

Articol preluat de pe www.sempernatura.ro