Utilizarea practica a plantei Aloe Vera

Categoria părinte: Articole
07. 03. 13

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Aloe veraÎn ultimele decenii, foarte multi medici, stomatologi si nutritionisti au luat parte la ample cercetari si investigatii asupra compozitiei, proprietatilor si efectelor terapeutice ale plantei Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller). Obiectivele acestor cercetari, efectuate in diferite institutii de cercetare si universitati, au fost:
- determinarea tuturor componentelor active din Aloe vera si clasificarea lor în grupuri chimice,
- determinarea mecanismului de actiune a diferitelor componente,
- determinarea raspunsului imunitar la utilizarea interna sau externa a aloei,
- colectarea informatiilor despre efectele Aloei vera în metabolism,
- efectul antiviral al Aloei vera,
- afectiunile care pot fi ameliorate si vindecate folosind Aloe vera.
Va prezentam în continuare numai câteva dintre descoperirile de referinta în ceea ce priveste proprietatile gelului de Aloe vera, evidentiate prin studiile unor specialisti din mediul universitar italian. (Alessandro Bassetti si Stefano Sala).

 

In acest articol ne propunem sublinierea utilizarii in mod optim a produselor derivate din planta de aloe, asa incat toate componentele pe care ea le contine sa ne poata oferi la maxim beneficiul lor, intr-un mod sinergic si echilibrat.

Se poate intui usor cat este de vasta gama micilor si marilor patologii in care nenumaratele componente ale acestei plante ne pot fi utile.

E important de stiut ca doar unele din indicatiile raportate sunt verificate din punct de vedere medico-stiintific, in timp ce alte sfaturi isi gasesc originea in traditii, in intuitia si competenta autorilor. Sunt multe sugestiile care provin de la inteleapta traditie populara egipteana, de la cea greco-romana si orientala, multe sfaturi sunt luate din traditia rusa, plantele Aloe arborescens si Aloe saponaria fiind foarte raspandite in stepele aride din fosta Uniune Sovietica.

Reactia corpului uman la un stimul asa de complex este in mod sigur subiectiva, incat autorii nu se simt nevoiti sa garanteze celui care urmeaza cu constiinciozitate indicatiile, obtinerea acelorasi efecte verificate de cei care au contribuit la realizarea rubricilor de patologii care urmeaza.

Cei care prezinta simptome grave trebuie sa evite folosirea exclusiva a preparatelor botanice, si sa consulte un medic care sa stie sa le recomande dozele. De fapt, e vorba de respectarea unei alegeri personale, responsabile si constiente in cautarea unei bunastari pierdute. Alegerea unei cai alternative, pe langa cea a medicamentelor, constituie desigur, dupa parerea noastra, un stil corect de viata, indice a inteligentei noastre, dar e important sa vedem dincolo de granitele modului nostru de a actiona.

E bine, ca inainte de a incepe administrarea produsului, sa testati pe o portiune mica de piele reactia la sucul de Aloe. Daca timp de zece minute nu apar eruptii cutanate, inrosiri sau mancarimi speciale ale pielii, puteti sa va administrati acest produs, fiind siguri de buna toleranta din partea corpului.

Trebuie mentionat faptul ca sunt foarte rare cazurile de intoleranta sau alergie la planta de aloe si ca in general, sucul acestei plante indeplineste functia de produs antialergic.

Pentru femeile gravide nu se recomanda utilizarea sucului de aloe intrucat contine compusi antrachinonici, adica diverse aloine. Acestea au un efect laxativ, datorita cresterii peristazei intestinale, si pot, teoretic, chiar daca nu s-a confirmat, sa provoace avortul spontan. Stiut fiind faptul ca produsele de pe piata, in marea lor majoritate nu contin coaja plantei, plina de aloine, e posibil pentru femeile gravide sa consume acest tip de bautura. Aceasta este o precautie de urmat doar in cazul utilizarii interne. Pentru aplicatiile externe nu exista nici un fel de problema. Sucul de aloe fara aloina este un bun tonic si revitalizant necesar atat noului nascut cat si mamei.

O alta categorie speciala de pacienti, care ar trebui sa fie atenti la administrarea sucului de aloe si sa urmeze indicatia medicului sunt diabeticii.

Planta de aloe poate stimula producerea de insulina din partea pancreasului, determinand un rezultat negativ pentru individul dependent de insulina. De fapt, o inalta concentratie de insulina in corp metabolizeaza toate zaharidele prezente in fluxul sanguin, si aparitia unei stari de hipoglicemie, cu toate consecintele ei mai putin placute, de la hipotonia musculara la dificultati de vedere, de la fluieraturile din urechi la lesinul propriu-zis al celor care sufera de aceasta boala. Din fericire, acest efect colateral se manifesta doar la primele utilizari, apoi se regularizeaza in timp. Utilizarea sucului pur din planta de aloe sub controlul medicului, in anumite cazuri, s-a dovedit a fi utila in diminuarea dozelor de insulina, pe parcursul zilei.

Pentru o mai usoara consultare propunem a impartire a corpului pe zece aparate cu o analiza specifica a 110 patologii in care planta de aloe poate sa ne fie utila:

 

Aparatul digestiv

Alitoza

Aceasta problema foarte raspandita produce o senzatie neplacuta atat persoanei afectate cat si celor care intra in contact cu ea. Originile principale ale acestui dezechilibru sunt doua: dentitia inflamata care se poate extinde in toata mucoasa bucala (generand un pH acid si urat mirositor) sau dificultati digestive temporare (precum indigestia), sau cronice (in cazul lipsei/excesului de sucuri gastrice din cauza stresului, sau a alimentatiei proaste) - in acest caz refluxul esofagian se manifesta cu arsuri la nivelul cavitatii orale si cu prezenta simptomului de alitoza.

Pentru primul caz, cunoscute fiind actiunile emoliente, cicatrizante si de refacere ale acemananului combinat cu hormonii vegetali, se recomanda ungerea dintilor si a gingiilor cu sucul de aloe 100%, de doua ori pe zi, dupa o curatare dentara prealabila. Pentru o utilizare constanta sunt indicate si clatiri cu lichidul obtinut din 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe vera amestecate intr-un pahar de apa.
Pentru al doilea caz, cititi paragraful Dificultatea digestiva (Lipsa de acizi gastrici/ Hiperaciditatea).

Alergia la capsuni

In cadrul patologiilor alergologice sunt si cele alimentare. Cand primavara tarzie incepe sa ne daruiasca deliciile sale, precum ciresele si capsunile, iar noi facem abuz de ele, ne putem trezi cu o reactie alergica caracterizata prin mici bubite de culoare rosie, in special pe fata si pe gat.
Reactiile alergice reprezinta incapacitatea organismului nostru de a distinge intre agentii cu adevarat daunatori si cei nedaunatori organismului.
Acemananul, impreuna cu enzima bradichinasi, cum se poate observa in cazul alergiilor generale, ajuta corpul sa-si imbunatateasca eficienta. Pentru tratarea locala a acestor simptome neplacute, masati portiunea afectata, prin miscari circulare si usoare, cu o lotiune facuta in parti egale din suc pur de aloe si apa calduta, sau cu o crema pe baza de aloe.

Se recomanda in acelasi timp, sa beti un pahar de apa cu 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera inca de la primele simptome, la fiecare trei ore, pana la disparitia totala a acestora. Exista posibilitatea ca persoanele alergice la capsuni sa fie alergice si la planta de aloe, si atunci va recomandam ca inainte de utilizare sa verificati acest lucru, ungandu-va cu putin suc pur de aloe la incheietura sau dupa ureche si sa asteptati cateva minute. Daca apare o roseata e bine sa nu utilizati acest tip de remediu.

Pofta de mancare

In cazul lipsei poftei de mancare, in special la copii, recurgerea la utilizarea sucului de aloe este extrem de utila. De fapt, vasta gama de enzime digestive favorizeaza stimularea mucoasei gastrice care prin neurotransmitatori cere ajutorul hormonilor apetitului. Se va observa ca digestia se imbunatateste, in asa fel incat se obtina satietate si hranire.
Se recomanda 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe inaintea celor trei mese zilnice principale, in forma sa pura, diluat intr-un pahar cu apa sau in suc de citrice.

Colita

Actiunea antiinflamatorie, dezintoxicanta si linistitoare a componentelor de aloe fac sucul acesteia sa fie un bun remediu in vindecarea colitelor si a patologiilor de la nivelul intestinului gros si subtire.

Se recomanda 2 linguri (25 ml.) inainte si 1 lingura (12,5 ml.) dupa fiecare masa, sucul pur de aloe vera ajutand la crearea digestiei normale si vindecarea acestei inflamatii cronice de la nivelul intestinului gros. Aceasta parte a aparatului digestiv porneste de la capatul intestinului subtire catre rect si este destinata absorbtiei substantelor nutritive descompuse in timpul proceselor digestive. Este foarte importanta obtinerea unei bune functionari a organelor si tesuturilor insarcinate cu aceasta misiune.

Diabetul si hipo/hiper glicemia

Planta de aloe contine doua saruri minerale, zincul si magneziul. Alaturi de vitamina B6 dezvolta o actiune coordonata cu insulina produsa de celulele beta din pancreas, pentru a controla zaharul din sange si actioneaza in asa fel incat concentratia lor sa fie cuprinsa intre 80 si 120 mg/dl. De fapt, sub aceasta valoare se spune ca e prezenta o stare de hipoglicemie, in timp ce peste aceasta valoare e vorba despre hiperglicemie.
Daca se depasesc 140 unitati, atunci se poate vorbi despre diabet.

Administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera inaintea celor trei mese principale zilnice pentru cateva luni de la diagnosticul bolii poate fi considerata un adevarat remediu natural.

Diareea
Stiut fiind faptul ca actiunea antrachinonilor din aloina continuta in planta de aloe produce efecte laxative, s-ar putea spune ca e aproape imposibil sa se obtina contrariul, adica blocarea intestinelor prin utilizarea acestui produs.
Acest lucru e realizabil datorita numeroaselor componente nutritive, antibacteriene, antiseptice si antiinflamatorii ale sucului de aloe. In plus, trebuie precizat ca diareea este o forma de reactie a corpului nostru cu privire la ceva ce nu functioneaza la nivelul aparatului digestiv.

Pretioasele elemente ale plantei de aloe au scopul de a rezolva aceste probleme pornind de la originea lor, obtinandu-se o redimensionare a mecanismului diareic.
Se recomanda 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, de mai multe ori pe zi pana la rezolvarea problemei.

Dificultatea digestiva (lipsa de acizi gastrici)

Pretiosul suc din planta de aloe indeplineste functia de echilibrator delicat in cazurile de digestie anormala, indigestie si greutate a stomacului, care creaza tulburari mai mult sau mai putin intense (somnolenta, ameteala, greata, senzatii de voma, transpiratii reci, constipatie, diaree, sau altele).

Planta de aloe este utila in indepartarea acelei indispozitii tipice care apare in partea centrala a abdomenului, definita ca "greutate pe stomac", cu intepaturi in partea superioara a trunchiului, care se confunda de multe ori cu simptome de patologie cardiaca. Aceste simptome deriva din dezechilibrul raportului dintre sucurile gastrice si cantitatea de mancare introdusa.

Cand ne aflam in fata unei lipse de sucuri gastrice si a unei simptomatologii precum cea descrisa mai sus un remediu eficace este administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, dupa fiecare masa, drept digestiv nealcoolic. Enzimele sale digestive impreuna cu componentele sale linistitoare si antiinflamatoare produc efecte extraordinare si rapide, intarind stomacul si regland tractul intestinal.

Dificultatea digestiva (hiperaciditate)

Luat in cantitate de 2 linguri (25 ml.), inainte de fiecare masa, sucul pur 100% din aloe, datorita efectului gastroprotector al acemananului, reduce aciditatea gastrica si protejeaza peretii stomacului, acolo unde apare o hiperproductie de sucuri gastrice care poate produce ulcer si perforatii.

In numai 7 zile de utilizare se reduce activitatea putrefactiva intestinala, se imbunatateste absorbtia proteinelor, se recreeaza mediul corect pentru mentinerea si reproducerea florei bacteriene si se imbunatateste consistenta reziduurilor (a materiilor fecale) si favorizandu-se in acest fel evacuarea lor. Vezi Diareea si Constipatia.

Dezintoxicarea de sezon

Cantitatea mare de componente active din punct de vedere botanic fac din sucul de aloe, din gel sau din frunza de aloe proaspat macinata, un optim elixir "dezintoxicant" si "reconstitutiv", in special in perioadele de schimbare a anotimpurilor. De fapt, o activitate sinergica a mucopolizaharidelor, a antrachinonilor si a enzimelor genereaza o rapida dezintoxicare energetica si fizica.

Se recomanda 4 linguri (50 ml.) dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare, pentru o perioada cuprinsa intre 4 si 8 saptamani.

Esofagitele

Esofagita este o inflamatie raspandita in intreaga mucoasa tractului ce leaga gatul de stomac. Simptomele evidente ale acestei patologii sunt senzatia ascendenta de arsura a tractului gat-stomac si revarsarile acide de dupa masa. Traversarea bolului alimentar, daca nu a fost bine masticat, produce iritatii usoare si inflamatii raspandite, cu pierderi de sange.
Se poate observa si o stare anemica generalizata.

Interventia sucului de aloe este indispensabila. De fapt, puterea antiinflamatoare a steroizilor vegetali, lupeolul si sitosterolul, impreuna cu enzima bradichinasi si cu puterea cicatrizanta a acemananului si cea reconstituanta a vitaminelor si mineralelor, duc la o solutionare rapida a acestei probleme.

Se recomanda administrarea a 4 linguri (50 ml.) de trei ori pe zi in primele 2 zile si apoi, cate 2 linguri (25 ml.) inainte de fiecare masa.

Gastritele

Puternice intepaturi toracice si o ridicata aciditate a stomacului dupa consumarea mancarii sunt simptomele gastritei, cauzata de regimurile alimentare neadecvate si tensiunile nervoase.

De exemplu, in lunile calde tindem sa mancam cu neregularitate si sa consumam bauturi reci. Aceste obiceiuri continue, asociate cu stari de stres, cu utilizarea de alcool si nicotina, creeaza iritatii numite gastrite.

Utilizati 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa pana la rezolvarea simptomelor.

lndigestia

vezi Dificultatea digestiva (lipsa acizilar gastrici)

Insuficienta hepatica

Sucul de aloe contribuie prin colina, inositol, zinc si seleniu la imbunatatirea elasticitatii si fluiditatii membranelor celulare hepatice si a metabolismului ficatului, rezolvand o mare parte din dificultatile operative ale acestuia.
Se recomanda utilizarea sucului pur nediluat de trei ori pe zi timp de 4 saptamani in doza de 100 ml. pe zi. In primele zile de terapie ar fi bine sa aveti o dieta bayata pe lichide, pentru a debloca functionalitatea compromisa.

Intestinul lenes

Sucul proaspat si gelul de aloe contin mucilagii (substante fibroase, foarte vascoase, identificate din punct de vedere chimic ca lignine si saponine). Acestea sunt capabile sa absorba multa apa si sa prinda intr-o masa uniforma toata mancarea digerata. Adaugand apoi potentialul laxativ al antrachinonilor (aloina, barbaloina si isobarbaloina) peretii intestinului subtire sunt stimulati pentru evacuarea fecala, rezolvand in acest fel probleme de lene intestinala.
Beti 2 linguri (25 ml.) de suc dimineata, pe stomacul gol. Alegeti o dieta alimentara cu un bogat aport fibros, fructe, zarzavaturi, si cu multa apa, in special intre mese, 2 litri pe zi (asa cum prevede si Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Durerile de dinti

Durerile de dinti se datoreaza starilor avansate ale cariilor (care ataca smaltul protector al pulpei), sau unei limitate irigari sanguine a capilarelor dentare. In cele doua cazuri, perierea, fie la nivelul gingiilor, cat si local pe carii, da o usurare imediata. De fapt, diversele componente antiinflamatoare si analgezice ale plantei de aloe produc efecte vizibile rapide.

Tratamentul se efectueaza prin trecerea unui penel steril imbibat in sucul de aloe vera sau in gelul de aloe direct pe zona afectata, la fiecare 2 -3 ore pana cand dispar durerile. In orice caz este recomandata interventia medicului stomatolog.

Meteorismul

Pentru a evita neplacutele efecte ale unei digestii proaste, cum ar fi producerea de gaze intestinale, se recomanda sa beti un pahar de apa calduta cu 2 linguri (25 ml.) de suc sau gel proaspat de aloe dupa pranz si dupa cina.

Constipatia

Constipatia are trei cauze principale: viata sedentara si lipsa efortului fizic, puternice tensiuni emotive si psihologice sau o alimentatie incorecta care introduce putine (sau deloc) enzime digestive coadjuvante in procesul de descompunere chimica a mancarii.

Purgativele cu derivatie farmaceutica utilizate zilnic se bazeaza pe doua modalitati diverse de interventie. Cele mai blande se limiteaza la a produce materiile fecale, in timp ce purgativele puternice provoaca contractii musculare intestinale. Acestea sunt interventii care duc la vindecarea constipatiei, dar pot duce la obisnuinta si chiar complicatii, daca nu sunt utilizate in mod corect.

Sucul de aloe, in schimb, intervine cu numeroasele sale componente la echilibrarea globala a sistemului digestiv, furnizand enzime necesare digestiei, mucilagii care ajuta la formarea si hidratarea materiilor fecale si compusi antrachinonici care favorizeaza contractiile musculare in tractul final al intestinului.

Se recomanda 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% din aloe vera in timpul meselor si in cazurile mai grave 4 linguri (50 ml.) inainte de culcare.
In cazul in care constipatia persista se recomanda consultarea medicului de familie.

Stomatitele

Pentru rezolvarea inflamatiilor mucoasei bucale in cazul gingiilor slabite si sangerande se recomanda gelul de aloe amestecat cu cantitati egale de miere. Amestecul conservat la intuneric se pune pe o periuta moale si curata si se trece prin miscari circulare usoare pe toata zona bolnava.
Multiplele substante cicatrizante, linistitoare si antiseptice lucreaza in mod sinergic pentru a da un rezultat rapid si eficient.

Ulcerul duodenal

Leziunea peretilor duodenului, primul segment al intestinului subtire, si a mucoasei acestuia poate sa apara inainte de a manca, dupa lungi perioade de neintroducere a mancarii. Aceasta este substantiala diferenta intre ulcerul gastric si cel duodenal. Ulcerul duodenal este generat de trecerea in intestin a sucurilor gastrice, care perforeaza peretii si mucoasele.

Administrati de trei ori pe zi, intre mese, 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera cu 1 pahar de lapte la temperatura camerei, pentru a eficientiza protectia gastrica oferita de acemanan.

Aparatul cardiocirculator si sistemul limfatic

Anemia

Aceasta boala are forme diverse. Cea mai raspandita si frecventa este aceea in care organismul nu mai produce o cantitate suficienta de globule rosii sau hemoglobina. Lipsind transportul oxigenului in corp, se produc efecte suparatoare si neplacute, cum ar fi dureri de cap, tahicardie, oboseala, distonie musculara, tiuituri in ureche si tulburari de somn.

Cauzele sunt de natura diversa: aportul redus de fier din alimentatie, in special in cazul dietelor hipocalorice, dificultate in asimilarea fierului din mancare sau pierderi de sange, prin menstruatie si hemoroizi.

Conform studiilor aprofundate realizate de rusi, sucul de aloe, in special din varietatea Ferox, combinat cu cel barbadensis sau arborescens Miller, s-a dovedit foarte util in tratarea anemiei. Planta de aloe reactioneaza ca stimulant bioenergetic in formarea hematitelor. De fapt, functia imunostimulanta a acemananului predispune peretii celulari ai organismului si in special ai maduvei spinarii, organ implicat in formarea globulelor rosii, la o mai buna asimilare a magneziului si fierului, doua saruri care au o actiune sinergica.

In acest fel, prin consumarea zilnica a sucului de aloe, impreuna cu cantitati semnificative de fructe si verdeturi, cum ar fi spanacul, lipsa suferita se remediaza. Doza este de 2 linguri (25 ml) de trei ori pe zi. Sunt necesare si analize ale sangelui si interpretarea lor medicala. Vezi Durerile si tulburarile menstruale.

Angina

Concentratii de magneziu, acid folic si vitamina E fac din sucul de aloe vera un bogat amestec botanic, unic in lume. Aceste trei substante, actionand impreuna, contribuie la buna gestionare a contractiilor ventriculare ale muschiului cardiac, oxigenand mai bine celulele, limitand sau chiar facand sa dispara efectele anginei pectorale (spasmele involuntare ale arterelor miocardului).

Profilactic se recomanda utilizarea a 2 linguri (25 ml.) pe zi inainte de micul dejun, iar in prezenta starii patologice 4 linguri (50 ml.) pana la disparitia simptomelor. Ramane totusi, regula pentru toti: vizita la cardiolog la intervale regulate de timp.

Aritmia cardiaca

Cu trecerea anilor, toate persoanele ar trebui sa-si administreze zilnic 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, pentru ca acesta normalizeaza ritmul cardiac care odata cu trecerea timpului ar putea sa se deregleze.

Sucul de aloe este o sursa naturala de magneziu care, impreuna cu calciul, participa la conductia electrica a celulelor, in special a celor musculare cardiace, reglandu-le ritmul de activitate si pulsatie.
Administrati 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi, timp de o luna, in special cand are loc schimbarea anotimpului.

Arteroscleroza

Arteroscleroza sau obstructia venelor si arterelor se datoreaza comportamentului alimentar si stilului de viata incorecte. In acest fel, corpul este mai slabit si mult agresat din exterior. Daca exista un aport redus de fibre, vitamine, saruri minerale si se prefera consumarea de grasimi si prajeli, se observa o ridicata concentratie lipidica in sange si o usurinta extrema in depozitarea grasimilor pe peretii venelor si arterelor, aparand astfel un proces obstructiv.

Sucul de aloe este bogat in substante care ajuta organismul la evacuarea grasimilor din sange si impiedica depozitarea lor. Avem, de exemplu, un aminoacid esential, metionina, care, impreuna cu enzima lipaza participa la metabolizarea excesului de grasimi din sange. In plus, aminoacidul ne-esential prolina, este constituent al colagenului, care asigura o perfecta tinuta si elasticitate a tesuturilor, inclusiv a venelor si arterelor. Microdozele de seleniu (cunoscut ca agent antioxidant si anti-imbatranire celulara) isi aduc de asemenea contributia la ameliorarea acestei afectiuni.

Toate aceste efecte se obtin consumand 2 linguri (25 ml.) de gel sau suc pur de aloe vera dimineata, inainte de micul dejun, ca si cura "reconstitutiva" timp de o luna.
Trebuie adaugat, ca si in cazul altor patologii, ca prevenirea bolii prin administrarea a 2 linguri (25 ml.) pe zi este cea mai buna cura, protejandu-ne de aceasta afectiune dar si de alte disfunctii degenerative.

Colesterolul si insuficienta cardiaca

Considerabila prezenta de vitamine si acizi grasi in sucul de aloe are influenta asupra gestionarii si controlului raportului dintre colesterolul "bun" si "prost", HDL/LDL. De fapt, vitaminele A,C si E, toate liposolubile si usor de absorbit in tesuturi, impreuna cu colina favorizeaza metabolismul lipidic, garantand o mai buna stare de sanatate.

Administrarea zilnica de 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe inainte de fiecare masa principala asigura un nivel redus al colesterolului in sange si este eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Depurarea sangelui

Un rol important al sucului de aloe (administrat mai ales in timpul schimbarii anotimpurilor), este cel de depurare a sangelui. Faptul ca planta de aloe constituie un remediu eficient se datoreaza elementelor sale depurative (antrachinonii), si celor nutritionale, necesare reconstructiei organismului, acolo unde este necesar, ducandu-I la o stare de echilibru si de sanatate.

Administrati 2 linguri (25 ml.) de suc pur de aloe vera, dimineata pe stomacul gol cu o infuzie de ceai verde sau cu suc de lamaie si o lingurita de miere de castane. Acest procedeu depurativ va duce in scurt timp la o bunastare generala a organismului.

Hemicrania

Frectionati partea dureroasa a capului cu gel de aloe si beti 200 mI. apa cu 4 linguri (50 ml.) de suc pur de aloe.

Tripla sa actiune analgezica, antiinflamatorie si antibiotica naturala ar trebui sa determine calmarea fenomenului dureros patologic. Enzima bradichinaza, prin actiunea sa antiinflamatorie intervine in procesele de inhibare a durerilor, blocand chinina si interleucinele, produse de organism ca raspuns al unei stari de pericol care ameninta sanatatea generala. Actiunea analgezica e determinata de prezenta in gel a acidului salicilic si a celui cinamic.
Rezultatele se vor observa dupa putin timp de la administrarea amestecului lichid.

Hemoroizii

Aceste leziuni interne / externe ale partii terminale a anusului se datoreaza stagnarii fluxului sanguin In venele si In capilarele din jurul anusului. Sunt consecinte ale unei proaste alimentatii lipsite de fibre. Simptomele initiale ale acestei patologii dureroase sunt supraIncalzirea, mancarimea anala, si ulceratii ulterioare cu pierderi mai mult sau mai putin de sange.

Planta de aloe ofera doua cai de interventie: una externa si alta interna.
Prima se obtine introducand gel, derivat din frunza de aloe decorticata in anus, si unsa intreaga zona cu o crema pe baza de aloe. Numeroasele principii nutritive si calmante continute de aceasta accelereaza reabsorbtia ranii.

Cea de-a doua cale e furnizata de administrarea sucului pur 100% de aloe in cantitati de 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi, in special inainte de masa, pana la disparitia fenomenului, dupa care se continua timp de alte 2 saptamani cu 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi.

Hemostaza

Prezenta fierului si a vitaminelor B1 si B6 fac din sucul pur de aloe un important remediu impotriva ranilor sangerande sau a pierderilor hematice de orice tip. Aceste trei substante, impreuna cu acemananul, duc la productia de globule rosii, albe si trombocite, necesare pentru blocarea si cicatrizarea oricarei rani.

Actiunea hemostatica se obtine prin tamponarea zonei afectate cu o fasa sterila imbibata in gel de aloe, mentinuta pana la completa blocare a pierderii de sange. Apoi se unge cu gel si se lasa sa se absoarba. Folosirea gelului se repeta de doua ori pe zi, de preferinta dimineata si seara.

Hepatitele A-B-C

Conform studiilor medicale recente efectuate in Europa Orientala, prezenta colinei in sucul de aloe ar fi in stare sa vindece anumite cazuri de hepatita de tip A, B si chiar unele de C.

S-a observat ca utilizarea continua de aloe determina o imbunatatire a functionalitatii celulelor hepatice. Acemananul activeaza sistemul imunitar (dand putere celulelor killer T si B) si prin actiunea vitaminelor liposolubile A, C si E si acidului folic poate fi reluata activitatea celulelor hepatice, compromisa prin aparitia inflamatiei.

Se recomanda administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe,de cate trei ori pe zi.

Degeraturile

Pentru a interveni in mod eficient impotriva efectelor cauzate de lunga expunere la frig, se recomanda utilizarea plantei de aloe atat intern cat si extern.

Beti de trei ori pe zi sucul pur 100% de aloe vera, in cantitati de cel putin 2 linguri (25 ml.), si masati de la 2 la 4 ori pe zi, in functie de gravitatea cazului, cu gel sau crema de aloe. Astfel componente active ale acestei plante duc la o mai buna circulatie sanguina si la o refacere rapida a tesutului.

Hipertensiunea

S-a stabilit existenta unei legaturi stranse intre o dieta bogata in potasiu si controlul valorii tensiunii arteriale.
Sucul de aloe aduce un aport generos de potasiu, ca regularizator de multe procese biochimice.
Chiar si alte substante, cum ar fi enzimele digestive si acizii grasi si polisaturati, au efecte pozitive in controlul valorilor tensiunii. Sucul de aloe normalizeaza si stabilizeaza in timp valorile tensiunii daca administrati 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi, diluat in sucul dvs. de fructe.

Hipotensiunea

Persoana care are probleme de hipotensiune prezinta dificultati in mentinerea, la limite adecvate, a tensiunii sanguine interne si, in special, sufera de caderi repetate de tensiune care genereaza ameteli neplacute si oboseala cronica.
Vitaminele din grupa B, in special vitamina B1 si tiamina intervin in metabolismul celular al muschilor, favorizand elasticitatea acestora.
Vitamina B1 faciliteaza pomparea sangelui in muschiul cardiac, facand mai elastic peretele celular al venelor si arterelor, si deci mai putin apasatoare sarcina destinata acestora.
Administrati 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe inainte de masa timp de 2 saptamani.

Staza limfatica cu inflamatie

Cand se observa ingrosari ale nodulilor limfatici se poate recurge atat la gelul de aloe, cat si la sucul pur. Actiunile sale imunomodulante, antiinflamatorii si analgezice conduc la rezolvarea afectiunii actionand atat la exterior (nivel dermic), cat si la interior (nivel hematic si limfatic). Toate celulele de aparare sunt stimulate cu ajutorul acemananului. Actiunea analgezica si antiinflamatoare este produsa de antrachinoni si de aloine. Iar aminoacizii, vitaminele si sarurile minerale reconstituie toate activitatile metabolice intrerupte.

Ungeti cu gel zona afectata, prin miscari usoare si circulare pana la completa absorbtie, de trei ori pe zi in cazurile cele mai grave. Beti in paralel sucul pur 100% de aloe vera, cate 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi.

Steatoza hepatica

Aceasta patologie degenerativa a ficatului se observa cand grasimile care trebuie eliminate sunt in exces fata de ritmul de metabolizare. Acest lucru produce o ingrosare si o intarire a masei hepatice, compromitand activitatea filtranta.
In aceste cazuri, sucul de aloe este foarte util. De fapt, enzimele lipaza, proteaza si transaminaza stimuleaza functiile acestui organ, producandu-se o dezintoxicatie celulara rapida prin auxilierea fosfolipidelor, colina, inositol si lipotropi puternici.

Utilizati timp de 1 luna 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera de trei ori pe zi, inainte de masa.

Varicele

Varicele apar acolo unde exista elasticitate redusa a celulelor ce compun peretii venelor, (indeosebi la membrele inferioare). In aceasta regiune va fi foarte dificila efectuarea unei oxigenari normale si a unei bune hraniri celulare, circulatia periferica fiind deficitara. Fenomenul, daca nu e controlat, se poate extinde. Sunt multe marturiile asupra validitatii utilizarii sucului de aloe, pentru a rezolva aceste tulburari, chiar daca nu au fost sustinute de probe medicale. Planta de aloe, intrand In fluxul sanguin, isi produce efectele sale benefice asupra circulatiei prin enzime digestive, vitamine si fosfolipide. Datorita polizaharidelor, precum acemananul, este stimulata productia fibroblastelor noi si a colagenului, utili pentru restabilirea elasticitatii pierdute. Enzimele si vitaminele antioxidante dau o mana de ajutor In retinerea atacurilor externe continue.

Se recomanda administrarea sucului pur 100% de aloe vera cate 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi, inainte de masa si aplicarea gelulului, local, de doua ori pe zi dimineata si seara. Pentru afectiuni grave, se recomanda impachetarile cu gel ce trebuiesc mentinute toata noaptea.

Aparatul respirator

Astmul

Aceasta boala se datoreaza unei sensibilizari a mucoasei bronsice fata de anumiti agenti externi. Criza de astm se manifesta printr-o nevoie acuta de aer, respiratie suierata, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta, expectoratie groasa. In general, se disting patru forme de astm. Cea mai frecventa este astmul alergic, care poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, mucegai, par de pisica sau cal, vopsele, faina, medicamente, produsc chimice. O alta forma o reprezinta astmul nervos, datorita stresului, apoi astmul bronsic datorat unei ingustari a lumenului bronsiolelor si unei secretii excesive a mucoaselor. Astmul cardiac apare in stenoza mitrala cu insuficienta cordului drept.

Se recomanda schimbarea climei: aerul de munte si expunerea la soare dau rezultate bune. Sucul din planta de aloe stimuleaza sistemul imunitar, reactiveaza circulatia la nivel capilar si echilibreaza secretia mucoaselor afectate. Se recomanda administrarea de trei ori pe zi a cate 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera. O alternativa utila poate fi inhalarea infuziei obtinute prin fierberea timp de 1 minut a unei frunze de aloe taiata bucati.

Catarul

Acest produs derivant al mucoasei bucale inflamate, de cele mai multe ori, isi gaseste originea in proastele obisnuinte alimentare de a nu mesteca bucata de m€mcare in mod suficient sau in a manca sub influenta negativa a stresului si a tensiunilor. in multe cazuri, corpul nostru solicitat de 0' viata frenetica este atacat de infectii, de raceli de sezon la nivelul aparatului respirator. Amestecul intre mase de mancare "contondente" nemestecate bine si musculatura esofagului incordat stimuleaza producerea mucului protector, in care, insa, prolifereaza agenti bacterieni.

Recurgerea la aloe in aceste cazuri este 0 alegere buna. De fapt, actiunile combinate de acemanan, aloine si enzime diverse, cum ar fi bradichinaza, dezvolta actiuni antiinflamatorii, imunostimulante si reparatoare ale tesuturilor musculare solicitate sau afectate. Buna curatare a cavitatii orale, in combinatie cu gargarele, favorizeaza disparitia acestui tip de tulburare. Puneti 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe intr-un pahar de apa calda si efectuati gargare de 2 - 3 ori pe zi , in functie de fenomen, dupa masa.

Laringitele si bronsitele

Bronsita este o infectie a canalelor ce leaga traheea de alveolele pulmonare, responsabile de schimbul gazos de oxigen / anhidrida carbonica. Laringita afecteaza laringele, organ care contine corzile vocale si indeplineste functia de corelare intre faringe si trahee.
Cauzele celor doua patologii pot fi schimbarile bruste de temperatura, nivelul scazut de anticorpii, poluarea sau fumul de tigara, care obstructioneaza o parte a canalelor respiratorii. Mult mai serioase (din cauza apropierii de plamani) sunt infectiile la nivelul micilor branhii, care se pot inflama usor.

Prin inhalatii cu sucul pur 100% de aloe vaporizat, se obtine ameliorarea si vindecarea afectiunilor aparatului respirator. Se recomanda efectuarea tratamentului de trei ori pe zi, folosind pentru inhalatii o lingurita de suc pur. Alaturi de inhalatii se poate utiliza un remediu popular rus, obtinut din combinarea unui pahar de suc de aloe cu doua pahare de miere si trei de vodca. Preparatul se intinde pe zonele afectate (gat pentru laringe si piept pentru bronsita). Apoi, se acopera zona cu o bucata de bumbac si infasoara totul intr-o fasa de lana. Acest bandaj se schimba de doua ori pe zi timp de 2-3 zile, pana la disparitia simptomelor. Pentru infectii mai grave se recomanda consultarea medicului.

Rinitele

Gelul de aloe poate fi util in cazurile in care mucoasa nazala este iritata de bacilii racelii, de variatii mari de temperatura sau de stergerea frecventa a nasului.
In aceste cazuri, masati cu gel partea afectata atat extern cat si intern, prin miscari usoare, pana la completa absorbtie a compusului. Aplicati dimineata si seara. Proprietatile linistitoare si cicatrizante ale plantei de aloe datorate glucomananului, impreuna cu steroizii vegetali, sunt utile in restructurarea colagenului, in repararea stratului cheratinic nazal si in reluarea functionalitatilor mucoasei nazale.

Amigdalita

Amigdalele fac parte din sistemul limfatic si apara organismul impotriva atacurilor bacteriene, a germenilor patogeni si a virusilor. Amigdalita este o infectie a acestor organe, care tind sa se mareasca in cazul unui atac bacterian intens, producand dureri la inghitire, dureri de gat, stari suparatoare ale urechilor si stari febrile. Se poate intampla ca persoana afectata sa aiba cefalee si sa refuze mancarea. Este o patologie numita "de grup" pentru ca se raspandeste in medii inchise sau aglomerate, cum ar fi scoli, cazarme, centre de recreatie etc..

In aceste cazuri utilizarea plantei de aloe este foarte eficace. De fapt, actiunea antiinflamatoare si analgezica a acidului salicilic si a isobarbaloinei impreuna cu cea imunostimulanta a acemananului determina o calmare a durerii si duce la vindecare. Recomandam clatiri si gargare de trei sau patru ori pe zi cu 4 linguri (50 ml.) de suc pur de aloe vera dizolvat intr-un pahar cu apa calda nu fierbinte in care s-a topit o lingurita de miere. In caz de patologii intense, asociati 8 linguri (100 ml.) de suc pe zi pe cale interna.

Aparatul urogenital

Cistita

Cistita este inflamatia vezicii urinare, datorata germenilor care i-au contaminat mucoasa. Acest lucru se intampla dupa o raceala a zonei genitale sau prin abtinerea frecventa de la urinat. In acest fel e facilitata proliferarea de bacterii si agenti patogeni. Boala se manifesta prin urinare cu senzatie de arsura, prezenta sangelui in urina si se poate ajunge si la stari febrile si extinderea infectiei la rinichi, compromitand functionalitatea acestora.

Acemananul prezent in planta de aloe, asigura o buna actiune antiinflamatoare, iar ligninele si saponinele garanteaza un efect antimicotic, limitand extinderea starii patologice si conducand la vindecare.

Se recomanda sa se tina acoperita si calda partea afectata, sa se bea cel putin 2 litri de lichid pe zi, preferabil sub forma de ceaiuri calde, aromatizate cu suc pur de aloe, in cantitati de 4 linguri (50 ml.) la un litru de ceai.

Durerile si tulburarile menstruale

Planta de aloe poate fi un ajutor concret pentru femeile care traverseaza perioada dureroasa a menstruatiei. De fapt, varietatea de vitamine, saruri minerale si molecule de tipuri diverse constituie un amestec unic si capabil sa restabileasca bunastarea generala.

Medicina ayurvedica indica planta de aloe ca fiind cel mai bun antidot al acestor tulburari. Se recomanda consumarea unei linguri de gel pe zi, diluat in sucul dulce de mar, de rodie sau ceai verde. Un alt remediu ayurvedic utiliza gelul de aloe fermentat cu miere si curmale ca si tonic impotriva anemiei, proastei digestii, blocaj si neregularitatea fluxului menstrual.

Utilizat sub forma de suc se administreaza 2 linguri (25 ml.) pe zi, timp de cateva zile inainte de menstruatie si in timpul menstruatiei 2 linguri de trei ori pe zi.

Graviditatea

In perioada de graviditate utilizarea plantei de aloe pe cale interna trebuie facuta cu anumite precautii. Daca se foloseste suc extras din frunza intreaga de aloe (continand antrachinoni, aloine, barbaloine si acid aloetic) se poate stimula purgatia si contractiile uterine ce pot duce la aparitia avortului spontan. In trecut, se utiliza exact pentru acest lucru.

Se poate folosi sucul de aloe fara antrachinoni/aloina (produs de unele companii); se recomanda administrarea a 4 linguri (50 ml.) pe zi pentru intreaga perioada de graviditate.

Impotenta

Prin impotenta intelegem imposibilitatea unui barbat de a avea o erectie. Cauzele impotentei pot fi atat fizice cat si psihice, iar gradul impotentei variaza de la o usoara pierdere a rigiditatii penisului, pana la lipsa totala de erectii.
Diverse studii clinice rusesti au demonstrat ca injectiile subcutanate cu aloe produc rezultate relevante impotriva impotentei. Din traditia rusa ne parvin diverse remedii, care se afla la limita dintre medicina naturista si sfaturi populare, citand si noi cateva exemple. Amestecati in egala masura, suc de aloe, unt, grasimi de gasca, miere, si rosa canina seaca macinata. Incalziti amestecul intr-o tigaie mica, amestecand continuu. Luati tigaia de pe flacara, inainte sa fiarba. Pastrati amestecul la loc proaspat si la intuneric. Luati de trei ori pe zi, cu 30 minute Inaintea meselor o lingura din acest preparat, diluat intr-un pahar cu lapte cald. Un al doilea remediu se obtine amestecand 150 gr. de suc pur 100% de aloe, 250 g. miere, 350 g. vin rosu, 100 g. rosa canina in pulbere, 30 g. de seminte de patrunjel pulbere. Se amesteca ingredientele si se varsa intr-o sticla. Se lasa la macerat in intuneric timp de doua saptamani , amestecand continutul cat mai des. Administrati de trei ori pe zi 1 lingura de amestec cu 30 minute inainte de masa.
Se recomanda utilizarea interna a 2 X 50ml suc pur 100% de aloe, dimineata si seara, in paralel cu aplicarea locala a gelului de aloe.

Menopauza

Vechile si Inteleptele remedii ayurvedice vedeau planta de aloe un adevarat remediu pentru afectiunile specifice femeilor. Printre acestea se numara tulburarile premenstruale si menopauza, perioada in care corpul feminin nu mai produce foliculina si are loc incetarea fluxului sanguin lunar. Acest lucru duce la tulburari hormonale si aparitia diverselor indispozitii.
Se recomanda sa beti 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe de doua ori pe zi.

Sistemul nervos

Tulburarile de somn

Insomnia afecteaza multe persoane, mai ales cele supuse la stres. Planta de aloe este utila prin aportul oportun de inositol, fosfolipid vegetal, ce garanteaza corpului nostru echilibrarea sistemului nervos central si periferic, stabilizand astfel carente diverse. Administrati 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, inainte de culcare.

Eficienta intelectuala

Uniunea armonioasa a diverselor substante prezente in planta de aloe are un rol formidabil in dezvoltarea si eficientizarea creierului nostru.
Prezenta aminoacidului fanilalanina, de exemplu, stimuleaza activitatea mentala, participand la constituirea a numerosi neurotransmitatori. Fosfolipidele sunt importante pentru transmiterea impulsurilor nervoase, prezenta lor imbunatateste semnificativ activitatea sistemului nervos central.

Se recomanda 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe dimineata, inainte de micul dejun. Se garanteaza optimizarea tuturor activitatilor mentale, in special in cazul studentilor si a persoanelor care desfasoara munca intelectuala.

Epuizarea nervoasa

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin extenuare psiho-fizica, aparitia de tulburari precum anxietate, fobii, proasta functionare a uneia sau mai multe arii ale encefalului.
Planta de aloe cu componentele sale fosfolipide si aminoacide impreuna cu vitaminele si mineralele aduc acestui tip de dezechilibru o ameliorare rapida.

Se recomanda 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, de trei ori pe zi timp de 3 saptamani. Repetati cura la schimbarea anotimpului sau cand simtiti nevoia.

Sciatica

Iritarea nervului sciatic apare in mod neasteptat. Cauza sa nu este altceva decat "picatura care a umplut paharul". De fapt, aceasta reprezinta ultima faza a unei serii de fenomene degenerative. Daca nu ne aflam in prezenta unei hernii de disc, desigur cauza o reprezinta un dezechilibru metabolic, o lipsa de vitamine.

Planta de aloe, bogata in vitamine si saruri minerale, reprezinta un remediu eficient in combaterea acestei patologii dureroase. Administrati 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, de trei ori pe zi, in primele doua zile si de doua ori pe zi in urmatoarele, pana la disparitia durerii.

Sindromul de oboseala cronica

Acest sindrom, foarte probabil datorat unei infectii cu virusul Epstein Barr (EBV), Inca nedefinit clinic, provoaca la individul afectat o stare de oboseala continua. Diferite substante din interiorul plantei de aloe sunt utile in reconstructia starii energetice normale. Magneziul Impreuna cu vitamina E se asociaza pentru a intra in "centralele electrice" celulare si pentru a furniza o contributie valida.

Enzimele digestive impreuna cu acemananul faciliteaza procesele de descompunere a mancarii si asimilarea ei, fara sa supraincarce structurile fizice deja slabite.Se recomanda administrarea a 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe vera pe zi, pana la completa reabilitare energetica.

Sistemul ostio-articular

Artrita

Artrita este o inflamatie a articulatiilor care se datoreaza unor diversi factori precum dieta neregulata, un stil de viata neechilibrat si lipsa de minerale, in special a cuprului, un element deosebit de important pentru sanatatea organismului. Astfel, sunt facilitate dezagregarile musculare, articulare si cartilaginoase.

In termeni medicali, nu trebuie confundata cu artroza, care indica o daunare progresiva a cartilagiilor extremitatilor articulare, in timp ce artrita indica o inflamatie a acestora.

Datorita puternicelor proprietati antiinflamatorii ale acidului cinamic si cel crizofanic, planta de aloe este capabila sa vindece artritele reducand, in anumite cazuri durererea si oferind posibilitatea de miscare libera a articulatiilor.
Chiar si zaharidele din aloe, precum acemananul, intervin in reactiile biochimice garantand lubrifierea articulatiilor. Peretii colonului sunt protejati in asa fel incat eventualele toxine sa fie blocate, inainte de absorbtia lor in sistemul circulator, si sa fie acceptate substantele nutritive importante pentru corp, cum ar fi electrolitii de orice tip. In concluzie, acesti carbohidrati complecsi indeplinesc functia de bariera selectiva a substantelor la intrarea In corp. Antrachinonii, precum aloina si barbaloina, intaresc sistemul imunitar.

Se recomanda administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, dimineata si seara inainte de culcare, diluat intr-un pahar cu lichid (apa sau suc de fructe). Pentru uz extern se pot utiliza crema sau gelul de aloe, ca si coadjuvanti In momentele de nevralgie puternica. Puternicele substante cu proprietati analgezice, linistitoare, nutritive si imunostimulante au rezultate valide impotriva acestei boli.

Guta

Aceasta varianta de artrita se mai numeste si artrita urica. Originea sa provine de la cresterea acidului uric in sange. Astfel apar depozite de saruri urice in articulatii. Acest lucru se datoreaza in special lipsei gamei enzimatice din organism. Depozitul articular este un simptom care nu e sesizat imediat dupa aparitie si poate ramane in stare latenta pentru mult timp inainte sa se manifeste. De fapt, este suficienta o raceala pentru ca patologia sa devina intensa si dureroasa. Articulatia cea mai lovita este degetul gros de la picior care se umfla devenind rosu si insensibil la pipait.

Se recomanda masarea picioarelor cu gel de aloe de cateva ori pe zi. In paralel, se beau 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe, de trei ori pe zi, in perioada acuta, si cate 2 linguri (25 ml.) tot de trei ori pe zi, pana la vindecarea bolii, timp de cateva luni. Repetati cura de doua ori pe an.

Sistemul endocrin

Mastita

Planta de aloe este un bun remediu pentru vindecarea inflamatiilor glandelor mamare, care in timpul alaptarii au o activitate continua si pot intra in contact cu germeni diversi (in special stafilococi, ce penetreaza tesutul).
Activitatea analgezica a acidului cinamic, activitatea antibiotica a barbaloinei si acemananul, care intervine asupra activitatii colagenice celulare, vindeca nodulii inflamati si In scurt timp starea de infectie dispare. Se recomada masarea sanilor cu gel de aloe dupa fiecare alaptare, apoi clatiti cu apa calda.

Normalizarea metabolica

Utilizarea constanta de 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe dimineata inainte de micul dejun restabileste echilibrul organismului.

Stimularea glandelor endocrine

Planta de aloe, mult asemanatoare crinului "gras", poseda proprietati diverse, printre care si aceea de a stimula sistemul endocrin. Acest stimul porneste de la pancreas la partea subrenala si de la timus la tiroida. Planta de aloe coordoneaza toate activitatile glandelor endocrine, prin multe substante componente, ca enzimele si steroizii vegetali, aloinele, carbohidratii complecsi, precum acemananul (cu functii imunomodulante).

Se recomanda administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera de doua ori pe zi.

Sistemul tegumentos

Acneea

Acneea este o inflamatie la nivelul glandelor sebacee, cu producere de puroi, ce se localizeaza de cele mai multe ori pe fata si pe spate. Aceste glande se afla sub bulbul pilieric si produc sebum, care acopera, protejeaza si inmoaie printr-un film subtire intreagal noastra piele. Sebumul este controlat direct de hormoni. Testosteronul dezvolta producerea de sebum, in timp ce estrogenul o inhiba. Agentii patogeni se pot aseza la baza pielii, in special daca nu se realizeaza o curatare atenta a acesteia, sau exista un dezechilibru hormonal, dand astfel nastere fenomenului inflamator.

Diversele proprietati antimicotice ale ligninelor, saponinelor, si acizilor crizofanic si cinamic, impreuna cu cele stimulante si intaritoare colagenice ale acemananului fac ca planta de aloe sa fie utilizata pentru o ampla gama de tulburari ale pielii.
Efectul terapeutic se dezvolta pe mai multe planuri vindecand inflamatia, stimuland reinnoirea tesutului si cicatrizand urmele.

Se recomanda sa porniti de la curatarea dermica a pielii cu un sapun de aloe, apoi sa aplicati gelul, de trei ori pe zi in cazuri grave sau dimineata si seara in cazurile mai usoare. Faceti acest tratament timp de o luna. Atentie insa la caracteristica astringenta a plantei de aloe. Daca apare o uscare ampla a pielii e bine sa o hidratati cu o crema pe baza de aloe. In acest fel, eruptiile clasice cutanate dispar incet. In plus, daca nu dorim sa va aflati din nou in fata acestei situatii, e bine sa prelungiti tratamentul pentru cateva luni. In mod evident, rezultatele, in virtutea faptului ca se utilizeaza un produs natural, vor aparea in timp. Pentru accelerarea si consolidarea rezultatelor se recomanda administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur de aloe vera, luat dimineata si seara cu un pahar cu apa.

Acneea rozacee

Aceasta stare patologica care produce puternice inrosiri, In special pe fata, are legatura cu disfunctiile gastro-intestinale sau ale glandelor endocrine. Datorita prezentei enzimelor digestive, a fosfolipidelor, a aminoacizilor, a zaharidelor complexe si a hormonilor vegetali, ce intervin la nivelul glandelor, planta de aloe este eficace in acesta afectiune.
Se recomanda administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera, de trei ori pe zi pentru cel putin 2 luni. Cam de la a sasea saptamana, ar trebui sa se observe ameliorarea bolii.

Actinomicoza

Aceasta afectiune este foarte frecventa la copiii care pun in gura diverse obiecte si care sunt atrasi sa simta gustul firelor de iarba de pe camp. Pe suprafata acestor obiecte sau compusi vegetali se gasesc bacterii, actinomide. Aceste bacterii in contact cu mucoasa bucala mor, dar daca gasesc vreo rana sau fisura, au capacitatea de a se inmulti, provocand infectie. Daca se observa din timp, aceasta inflamatie poate fi inlaturata prin clatiri frecvente cu suc pur 100% de aloe de mai multe ori pe zi, cu 4 linguri (50 ml.) de suc amestecate intr-un pahar cu apa calda. Acidul cinamic si cel crizofanic dezvolta 0 actiune antibacteriana. Daca, insa, infectia e foarte raspandita si nu se reuseste indepartarea ei, se recomanda interventia medicului.

Alergia si mancarimea

Reactiile alergice nu sunt altceva decat incapacitatea organismului nostru de a distinge agentii daunatori, care ne ataca si ne hartuiesc, de cei nedaunatori. Aceasta "nerecunoastere" moleculara deriva din factori diversi, cum ar fi poluarea ridicata a mediului, alimentatia incorecta, ritmurile, de multe ori excesive, de viata moderna, care produc carente legate de diverse organe si aparate.

In acest fel, se nasc dezechilibre la nivel energetic general si al sistemului imunitar. Apar hiperactiuni la stimulii externi, cu alergii la polen, la praf si la parul animalelor. Simptomele pornesc de la aparitia rinitelor, la lacrimarea ochilor, de la fotosensibilitate la dificultatea respiratorie, inclusiv mancarimi. Planta de aloe actioneaza antialergic si are eficacitate in 90% din cazuri. Acemananul impreuna cu enzima bradichinaza si cu anumiti antrachinoni dezvolta o actiune de intarire si de modulare a sistemului imunitar, cat si una antiinflamatoare si antibiotica naturala. Pentru tratarea acestor simptome, beti 2 linguri (25 ml.) de suc pur de aloe vera inainte de masa, de trei ori pe zi, pentru o perioada de 20-30 zile, in special la schimbarea anotimpului, perioade in care apare o instabilitate a sistemului nostru imunitar.

Caderea parului si calvitia

Calvitia este un dezechilibru caracterizat prin caderea excesiva a parului in raport cu cresterea acestuia. Apare in special la persoanele de sex masculin, si se datoreaza unor factori ereditari si de contingenta, precum stresul si proasta alimentatie.

Sucul de aloe contine diverse substante si o caracteristica particulara care iI fac util in impiedicarea caderii parului: poseda un pH egal cu 6, usor acid si foarte apropiat de cel al pielii, care este in jur de 5.5. In acest fel, creste puterea sa penetranta si ansamblul de nutrienti revitalizeaza bulbul pilieric, intarindu-l si alimentandu-i din nou cresterea.
Se recomanda utilizarea gelului de aloe vera dimineata si seara, timp de cateva luni, pe zona afectata; se poate aplica seara si sterge dimineata spaland parul si masand usor. In acest fel, se revitalizeaza pielea capului si parul creste mai sanatos si mai puternic.

Abcesul si cosurile

Antrachinonii cu actiune antibiotica, acemananul cu actiune regeneratoare a tesuturilor colagenice si vastul ansamblu de micro-nutrienti fac ca inflamatia sa scada repede fara sa lase cicatrici.

Incalziti suc pur de aloe vera cu miere, fara sa-l lasati sa fiarba. Intindeti amestecul pe zona afectata. Acoperiti cu o fasa usor umezita timp de jumatate de ora, de doua ori pe zi. Intre doua tratamente zona trebuie acoperita cu un plasture uns cu gel.

Cicatricile

Acemananul continut in aloe stimuleaza refacerea tesutului cicatrizat si impreuna cu aminoacizii, vitaminele si sarurile minerale favorizeaza o vindecare rapida si ordonata, evitand semnele permanente.

Interventia sucului pur 100% de aloe si a gelului pe cicatricile prezente deja de ceva timp, trebuie sa fie de lunga durata, de cateva luni, pentru stimularea si corectia productiei de colagen si a tesutului conectiv. In acest fel, se obtin rezultate excelente. Acelasi lucru este valabil si pentru vergeturi (care se datoreaza unei subtieri cutanate), frecvente pe corpul feminin, in special pe zona soldurilor. Se pot manifesta dupa o crestere sau pierdere rapida in greutate, o excesiva si rapida crestere a masei musculare sau in urma unei boli infectioase.

In aceste situatii, aplicati de doua ori pe zi gelul de aloe pentru o perioada de cateva luni, pana la obtinerea reducerii sau disparitiei totale a fenomenului inestetic.
Este util sa consumati mancaruri bogate in vitamina E, care consolideaza si cresc eficienta gelului de aloe vera.

Ingrijirea pielii

Data fiind bogatia de substante nutritive si medicamentoase continute de planta de aloe, industria cosmetica se foloseste de ea pentru prepararea de creme, lotiuni si tratamente specifice, capabile sa rezolve probleme de ordin dermatologic.
Gelul aplicat local zilnic, curata, reimprospateaza si regenereaza pielea, furnizand aportul vitaminic necesar si stimuland buna irigare sanguina, garantand astfel, o mai buna oxigenare si o mai rapida expulzare a toxinelor din piele. Aceasta este curatata, hidratata si devine mai elastica.
Puteti utiliza o masca obtinuta dintr-o lingurita de suc pur de aloe, una de miere, un galbenus de ou, o lingurita de ulei de ricin, una de suc de lamaie si una de coacaze negre. Adaugati un pic de ovaz pentru a intari amestecul. Aplicati masca pe fata curata Iasand-o timp de 15 minute. CIatiti cu apa calda si apoi cu rece. Acest remediu este un optim biostimulator epidermic, ce curata si hraneste pana in straturile cele mai profunde.

Ingrijirea si mentinerea parului

Pentru a avea un par puternic, sanatos si stralucitor e necesar sa utilizati suc de aloe ca balsam dupa spalarea cu sampon. Se frectioneaza timp de cateva minute si se lasa sa actioneze timp de zece minute. Rezultatul va fi surprinzator. Totul se datoreaza bogatiei principiilor activi care hranesc parul, ii dau putere si stimuleaza pielea capului.
Un remediu eficient se obtine amestecand in parti egale o lingura de suc de aloe cu una de miere si cu una de ulei de ricin. Lasati amestecul sa se odihneasca pentru o jumatate de ora si apoi masati parul; repetati tratamentul in fiecare saptamana. Astfel, sunt inlaturate daunele provocate de ridicata expunere la agentii atmosferici externi (soare, vant) si cei chimici (vopseaua, solutia de permanent), care tind sa slabeasca structura cheratinoasa a parului.

Dermomicoza

Aceasta boala, produsa de ciupercile parazitare ale pielii, se poate contacta in lunile cele mai calde ale anului. Clima calda umeda favorizeaza proliferarea lor.
Simptomatologia o reprezinta mancarimile locale si ample arii inrosite. Prin scarpinare inrautatim situatia, facand zona propice pentru inflamare. Tocmai din acest motiv este indicata in mod special utilizarea gelului de aloe.

Ligninele (antibacteriene si antimicotice), cat si acidul cinamic si cel crizofanic, isi fac efectul imediat. Componentele antiinflamatoare si antidolorifice ale acemananului si acidului salicilic produc o stare de calmare aproape instantanee. Masati partile afectate de 3-4 ori pe zi cu gel de aloe vera.

Eczema

Inflamatia pielii ce provoaca mancarime si mici besicute de multe ori purulente (care daca se rup formeaza o crusta mica) reprezinta manifestarea a ceea ce noi numim eczema.
Exista mai multe tipologii, dar cea mai frecventa nu este contagioasa si isi are originea in disfunctiile metabolice.

Utilizati pe cale interna suc pur 100% de aloe, cate 4 linguri (50 ml.) la micul dejun mpreuna cu un iaurt sau cu un suc de fructe.
Pentru uz extern, folositi 2 linguri de gel amestecate cu apa calda si aplicati pe zona afectata, dimineata si seara.

Eczema seboreica

Eczema seboreica este o patologie inflamatoare a pielii cu producerea de besici, in acest caz localizate in zonele cu cea mai mare concentratie de glande sebacee, adica pe cap, spate si piept. Se disting in mod clar pete rosii, aspre, care duc la descuamarea pielii. Unele studii clinice indica prezenta unui sacaromicid, o ciuperca particulara prezenta in natura, ca fiind cauza acestei boli.

Actiunea antimicotica a diverselor principii active din sucul de aloe este utila in scop curativ. CIatiti partea iritata cu o solutie apoasa de aloe, 2 linguri (25 ml.) de suc pur diluate in 100 ml. de apa calda sau ceai de musetel cald.

Hematoamele

Clasicele pete albastre ce devin galbene, tipice unei contuzii sau unei ciocniri puternice, datorate unei rupturi de capilare si a extinderii lor in stratul cutanat limitrof, dispar rapid prin utilizarea sucului de aloe, datorita acemananului, care reactiveaza si accelereaza functionalitatea intregului strat epidermic.

Aplicati impachetari de cel putin doua ori pe zi, pana la disparitia finala a petelor hematice.

Eritem nodular

Pentru a vindeca neplacuta mancarime ce insoteste acest tip de inrosire cutanata, datorata unei ridicate vasodilatari capilare, recurgerea la planta de aloe este providentiala. Nodulii mici de culoare rosie inchisa ce se formeaza in interiorul bratelor si coapselor au origine psihosomatica, datorata in principal stresului. Aceasta patologie dispare o data cu atenuarea stresului si anxietatii.

Se recomanda masarea partilor afectate cu suc pur de aloe sau cu gel de aloe, de 2-3 ori pe zi, pana la calmarea completa a starii de mancarime.

Eritrasma

Aceasta este o inflamatie cutanata usoara ce se formeaza in interiorul coapselor masculine, unde se formeaza pete rosii si delimitate. Aceasta afectiuneeste cauzata de transpiratia excesiva. Pielea, nelasata libera sa respire, favorizeaza un habitat natural pentru bacteriile care se instaleaza usor, mai ales in sezonul cald.

Diversele substante antiinflamatoare, linistitoare si regeneratoare ale plantei de aloe faciliteaza reabsorbtia tesutului afectat. E de ajuns sa masati partile afectate cu suc pur de doua ori pe zi, pana la trecerea inflamatiei.

Ranile

Planta de aloe are o utilizare polivalenta, iar sucul sau ar trebui sa faca parte din trusa de prim ajutor. Utilizarea sa e foarte utila atat in cazul ranilor, cat si a zgarieturilor si arsurilor.
Enzimele proteolitice "digera" tesutul afectat, inclusiv puroiul, si accelereaza faza degenerativa a fenomenului de vindecare. Enzima bradichinaza blocheaza reactiile inflamatorii, ca raspuns la un eveniment necrotic extern, si stimuleaza interventia anticorpilor.
Barbaloina si acidul aloetic dezvolta o actiune antibiotica si antibacteriana. Isobarbaloina, acidul cinamic si cel salicilic dezvolta o actiune antidolorifica.
Acemananul accelereaza faza de refacere a pielii, adica regenerarea tesuturilor epidermice, intervenind in stimularea macrofagelor si in cresterea productiva de colagen si fibroblaste. In acest scop, se aplica suc sau gel de aloe direct pe rana, lasand-ul sa actioneze pentru cateva minute, repetand actiunea dimineata si seara pana la vindecarea completa. Se ia doar o cantitate mica si se intinde pe rana deschisa, pe taietura sau pe arsura. Toate cele trei stari flogistice vor avea un timp de cicatrizare si reabsorbtie foarte rapid.
Daca se trateaza taieturi adanci, e necesar sa aplicati impachetari cu gel si sa le tineti pana a doua zi, acoperind zona cu o fasa. In acest fel, se garanteaza controlul umflaturilor datorate tumefierii si limitarea durerii.

Matreata

Pentru a incetini descuamarea pielii capului se poate recurge la preparate pe baza de aloe. Aceasta patologie se naste din probleme ale ficatului, stres sau proasta alimentatie.
Solutia propusa este foarte eficienta pentru ca sucul de aloe hraneste epiderma pielii capului, furnizand cele mai bune compuse revitalizante.
Inositolul si treonina dezvolta o actiune lipotropa, imbunatatind functionalitatea hepatica. Enzimele digestive ajuta digestia si celelalte substante componente coopereaza la reconstructia tesutului pielii capului.
Se recomanda sa beti 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe Inainte de masa si sa alternati cu aplicarea pe pielea capului a unui preparat compus din: suc pur de aloe, brandy, ulei de ricin (toate in parti egale). Dupa ce ati pus lotiunea pe cap, masati cu miscari circulare si lasati sa actioneze timp de cateva ore. Spalati apoi cu apa.

Furuncule

Furunculele sunt degenerarea micilor pustule care apar in bulbul capilar pilieric, din cauza intrarii germenilor piogeni, care produc puroi. In general, aceasta stare patologica se produce din cauza unor disfunctii metabolice aparute in timp.
Este necesara impiedicarea extinderii acestei prime infectii a tesutului, altfel apare extinderea fenomenului la suprafetele limitrofe, agravand starea de furunculoza.
Deosebit de importanta este utilizarea plantei de aloe, care cu principiile sale active blocheaza starea de infectie si regenereaza epiderma.

Se recomanda masarea zonei afectate cu gel de aloe, de trei ori pe zi, si in paralel administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe inainte de mesele principale.

Furuncule ale urechii

Durerile interne ale urechii si surzitatea pot fi simptome ale unor cosuri care apar din diverse cauze. Mica inflamatie si ulceratie a tesutului produce daune grave intr-o zona atat de delicata, data fiind prezenta a numeroase terminatii nervoase. Spalarea urechii afectate cu suc de aloe diluat in putina apa calduta linisteste durerile, favorizand reabsorbtia comedoanelor si reactivarea functiilor de perceptie a sunetului.

Spalati urechea de trei ori pe zi cu amestecul obtinut dintr-o lingura de suc pur 100% de aloe diluat intr-un pahar de apa.

Comedoanele

Cand glanda sebacee dezvolta o hiper-productie de sebum se poate produce o
condensare sau o stagnare ce obstructioneaza canalul pilieric, impiedicand trecerea transpiratiei. Astfel, este impiedicata reglarea temperaturii corpului si eliberarea reziduurilor metabolismului celular.

Se tamponeaza zona afectata cu gel sau suc de aloe pentru a cicatriza usor tesutul. Aceste disfunctii se datoreaza si unor defazari metabolice si de aceea se recomanda administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe vera dimineata, inainte de micul dejun, pentru a obtine un rezultat optim.

Iritatia anusului cu eczeme si fistule

Anumite persoane, prin activitati sportive, supun frecarii pielea zonei perineale. Data fiind fragilitatea acestei parti a corpului, apar usor iritatii si inrosiri, in special in cazul ciclistilor sau a sportivilor de bodybuilding.
Proprietatile linistitoare ale acemananului si ale hormonilor vegetali din plata de aloe reconstituie in mod rapid tesuturile afectate.
Spalati partea iritata cu o solutie formata din suc pur 100% de aloe si apa calda (4 linguri suc, 50 ml., in 250 ml. de apa.), inainte de culcare, pentru cateva zile, pana cand iritatiile dispar.

Micoza piciorului

Aceasta patologie se poate lua usor mergand desculti, din piscine, saune sau plaje. Tocmai in locuri aglomerate apar aceste ciuperci ale pielii.
Infectia se manifesta prin basici suparatoare, care se descuameaza si lasa o zona abraziva usor atacabila, boala putandu-se inrautati. Interventia principiilor active ale plantei de aloe produc o bariera antimicotica, antiinflamatoare, calmanta si restructuranta.
Faceti bai la picioare timp de 15-20 minute intr-un1 litru de apa calda in care puneti 8 linguri (100ml) de suc pur 100% de aloe. Dupa ce ati uscat bine picioarele, masati cu gel, suc sau crema pe baza de aloe pana la absorbtia sa completa. Repetati tratamentul de 2 ori pe zi.

Onixitele

Inflamatia unghiei este foarte dureroasa, pentru ca are loc intr-o zona bogata in terminatii nervoase. Proprietatile antidolorifice ale isobarbaloinei si ale acidului salicilic si capacitatea de reconstructie a tesuturilor proprie acemananului duc in timp scurt la o limitare a acestei neplaceri. Aplicati gel de aloe pe partea afectata si infasati-o. Repetati tratamentul dimineata si seara timp de cateva zile.

Urticaria

Urticareia este o afectiune dermica, nedatorata contactului cu urzici, meduze sau arici de mare, in care apar mici umflaturi de culoare alb-rosiatica. Aceasta reprezinta o stare de iritatie, datorata uneia sau mai multor substante inghitite si neabsorbite bine la nivel gastro-intestinal, care creeaza un raspuns alergic cutanat.
Cele doua principii active din planta de aloe, acemananul si enzima bradichinaza, duc la intarirea sistemului imunitar si au efect antiinflamator si calmant impotriva neplacerilor produse.
Se recomanda utilizarea a 2 linguri (25 ml.) de suc pur de aloe vera si masarea locala dimineata si seara. Vezi paragraful Alergiile.

Panaritiul

Panaritiul este o inflamatie a pielii din jurul unghiei, care poate avea o evolutie acuta sau cronica. Cele mai frecvente forme sunt cele cronice. Panaritiul este produs de cauze multiple. Poate fi o boala infectioasa cauzata de contaminarea cu candida albicas, piococi, streptococ, stafilococ, proteus sau treponema � bacteria sifilisului. De asemenea, panaritiul poate fi cauzat de un factor iritativ (substante chimice, detergenti). Un traumatism sau macerarea pielii prin tinerea prelungita a degetelor in apa pot duce la aparitia panaritiului. In formele acute, degetul este eritematos (inrosit), tumefiat, apare durerea si se poate forma un abces cu colectare de puroi. In formele cronice ale panaritiului, cuticula din jurul unghiei se distruge, iar pielea incepe sa se retraga de pe unghie. Microbii patrund in locul respectiv, iar persoana poate resimti si o senzatie de corp strain sub unghie. De asemenea, poate aparea distrofia unghiei care va prezenta modificari de culoare si neregularitati pe suprafata.
Acidul cinamic si cel crizofanic din planta de aloe furnizeaza o actiune antibacteriana, care, impreuna cu cea antidolorifica a acidului salicilic, ofera usurare imediata.
Se recomanda sa lasati la inmuiat degetul in putina apa cu 8 linguri (100 ml.) de suc pur 100% de aloe. Efectuati tratamentul de trei ori pe zi timp de cateva zile.

Pemfigul

Pemfigul este definit ca o dermatita pe baza de bule, uneori purulenta. Se manifesta adesea pe pielea delicata a nou-nascutilor din cauza agentilor bacterieni. Se evidentiaza prin besici de marimea unui bob de mazare (35 cm.), pline de lichid laptos, care poate extinde inflamatia si la tesuturile inconjuratoare.
Se recomanda curatarea si tamponarea besicilor cu un pansament imbibat in suc pur de aloe. Efectuati 3-4 interventii pe zi, si datorita puternicii actiuni antibacteriene, antimicotice si antiinflamatoare a principiilor active din planta de aloe, vindecarea ar trebui sa aiba loc in timp scurt.

Perlesul

Patologia acestei boli se manifesta inflamarea comisurii buzelor. Acest lucru se datoreaza prezentei de bacterii in mucoasa bucala, nivelului scazut de anticorpi sau unei lipse de vitamine si saruri minerale. De aceea, un instrument eficient in tratarea buzelor este utilizarea gelului de aloe de mai multe ori pe zi, ca si cum ati folosi un strugurel. Aceasta actiune trebuie facuta cu grija pentru a nu mari taieturile deja prezente.
Se recomanda echilibrarea propriei alimentatii si cresterea numarului de mancaruri bogate in vitamine si saruri minerale. In acest scop, beti 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe dimineata inainte de micul dejun timp de o saptamana.

Escare

Exista zone ale corpului uman in care pielea suporta o presiune mai mare a corpului, in special in zonele in care oasele ies in evidenta. Circulatia normala a sangelui poate fi obstructionata in asemenea zone daca pacientul ramane imobilizat intr-o pozitie pentru prea mult timp. Acest lucru poate duce la aparitia de inflamatii ale pielii, care ulterior pot afecta tesutul subcutaneu. Aceste inflamatii se numesc escare.
Se produc crapaturi purulente ce "corodeaza" tesuturile. Afectiunea se poate extinde si transforma intr-o inflamatie generala a sangelui, numita septicemie.

Pentru a evita complicatii neplacute, curatati usor zona de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu 8 linguri (100 ml.) de suc pur de aloe diluate intr-un litru de apa calduta, cu ajutorul unor fase moi, evitand astfel producerea de alte inflamatii.

Mancarimea

Mancarimea, ca raspuns alergic la substantele nocive care vin in contact cu corpul nostru, poate fi calmata prin utilizarea unor unguente pe baza de aloe sau a gelului ca atare. Se intinde local produsul de cateva ori pe zi pana la disparitia bubitelor, fiind util in toate patologiile iritante, dermico- vaginale, inghinale sau generale.

Intepaturile de insecte

Un vechi remediu impotriva intepaturilor de insecte ne parvine de la indienii din America. Acest popor intelept intindea pe tot corpul gel de aloe, al carui miros specific indeparta toate insectele, pazindu-i de multimea de tantari prezenti in mlastini, locuri unde acestia gaseau refugiu la atacurile oamenilor albi.
Efectele antibacteriene si antiinflamatorii ale sucului de aloe sunt eficiente si dupa ce a avut loc intepatura. Acest remediu este bun in special vara si in zonele cu clima umeda, unde sunt multi tantari. Asadar, frectionati zona usor cu gel, de mai multe ori pe zi, pana la disparitia punctului rosu.

Ragadele mamelonare

Ragadele sunt crapaturile ce se formeaza pe sanul femeii, in general cand se afla in perioade de slabire accentuata, cum ar fi dupa efortul nasterii. Aceste ulceratii neplacute sunt generate de lipsa de nutrienti si o redusa stare energetica. Planta de aloe furnizeaza nutrientii necesari reabilitarii fizice, cat si anumite substante pentru linistirea durerilor, reconstructiei si cicatrizarii rapide.
Se recomanda ungerea sanului cu gel de aloe dimineata si seara, pana la absorbtia totala a acestuia. In paralel, este utila administrarea interna a 2 linguri (25 ml.) de suc pur 100% de aloe, inainte de masa.

Ridurile

Ridurile sunt niste crapaturi care apar o data cu trecerea timpului, deoarece colagenul epidermei isi pierde elasticitatea si se produce o cedare structurala. Acest fenomen afecteaza intregul corp, in special fata, gatul, decolteul si mainile, zone foarte expuse la soare si la radiatiile UV.
Diversele substante nutritive cu efect astringent si acemananul din planta de aloe, care stimuleaza producerea de colagen, limiteaza aparitia ridurilor.

Se recomanda utilizarea a unei solutii pentru fata si gat, preparata din 2 linguri de suc pur de aloe vera diluat intr-un litru de apa calda. Clatiti de mai multe ori, timp de cateva minute. Se sterge cu un prosop moale, care nu zgarie, tamponand usor.

Vergeturile

Vezi paragraful Cicatricele

Arsurile solare

Deja de cativa ani, o data cu aparitia sezonului estival, suntem bombardati de
informatii, articole din ziare, reportaje de televiziune, despre cum trebuie sa ne pregatim pentru expunerea la soare, fara sa suferim arsuri. De fapt, atat la mare cat si la munte trebuie sa folosim o crema protectoare, cu factor de protectie nu mai mic de 8, pentru a evita consecintele neplacute, precum arsurile sau melanoamele. S-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre aparitia acestei forme tumorale si expunerea la soare fara protectie.

Utilizarea sucului de aloe in cazul arsurilor este foarte eficienta. Enzima bradichinaza blocheaza reactiile inflamatoare care apar ca raspuns la expunerea solara indelungata si stimuleaza capacitatea de protectie a pileii. Barbaloina si acidul aloetic exercita o actiune antibiotica si antibacteriana, iar isobarbaloina, acidul cinamic si cel salicilic au rol in calmarea durerilor. Acemananul accelereaza faza de refacere a pielii, adica regenerarea tesuturilor epidermice, intervenind in stimularea macrofagilor si in cresterea productiva de fibroblaste si colagen.

Intindeti in mod delicat sucul de aloe vera pe partea afectata. Repetati operatiunea de mai multe ori pe zi si evitati expunerea la soare in zilele urmatoare.

Basicile

Aceste formatiuni sunt rezultatul dezlipirii straturilor epidermice externe care se umplu cu apa pentru a proteja o parte a pielii solicitata de o actiune neobisnuita. La exterior se prezinta ca o bila rotunda de culoare alb-Iaptoasa, de dimensiuni variabile, de la cativa milimetri pana la dimensiunea unei nuci. O data rupta membrana si o data cu iesirea lichidului tesutul inca in faza reparatorie ramane expus germenilor si bacteriilor. Se recomanda ungerea zonei cu gel de aloe vera de mai multe ori pe zi.

Arsurile provocate de caldura si radiatii

Leziunile tesuturilor dermice si epidermice datorate contactului cu agenti la temperaturi ridicate sunt denumite arsuri. Exista arsuri provocate de radiatii, care se manifesta dupa expunerea corpului nostru, sau o parte a lui, la radiatiile de tip X (trebuie subliniat ca este vorba despre radiatiile care le facem pentru a verifica starea de sanatate a corpului nostru).
Sub un anumit prag, radiatiile X produc efecte nocive superficiale, nici macar in profunzime, dar acest lucru nu este inca determinat. Cine lucreaza insa intr-un mediu radioactiv, poate sufere arsuri de acest tip. Consecintele se observa pe straturile cutanate externe. Diverse studii au fost realizate de echipe medicale americane pe la inceputul anilor '30, cand au inceput primele cercetari in aceasta bransa a fizicii nucleare, aplicata la radioterapia medicala.

Enzimele "proteolitice" digera tesutul ranit si accelereaza faza regeneranta a tesutului, pe parcursul procesului de vindecare.
Enzima bradichinaza blocheaza reactiile inflamatorii, ca raspuns la o reactie de tip necrotic extern si stimuleaza interventia sistemului imunitar.
Barbaloina si acidul aloetic dezvolta o actiune antibiotica si antibacteriana.
Isobarbaloina, acidul cinamic si cel salicilic au rol analgezic. Acemananul accelereaza faza de refacere a pielii, adica de regenerare a tesuturilor epidermice, intervenind in stimularea macrofagilor si in cresterea productiva a fibroblastelor si a colagenului.

Un remediu pentru persoanele afectate de arsuri produse de caldura, cat si pentru cele produse de expunerea la soare sau surse radioactive, este intinderea unui gel format din suc de aloe si miere pe zona afectata.
In mod paralel, este utila administrarea interna a 4 linguri (50 ml.) de suc pur de aloe vera. In acest fel, este garantata calmarea rapida a durerilor tipice acestor afectiuni, cat si reabsorbtia tesutului.

Sistemul vizual

Cataracta

Aceasta boala consta in opacizarea cristalinului ochiului. Apare odata cu avansarea in varsta si cauzele sunt stilul de viata si o alimentatie proasta de lunga durata. Nervul optic slabeste si se atrofiaza, ducand la pierderea partiala sau totala a vederii.

Planta de aloe, bogata in calciu, zinc si vitamina A (betacaroten), intareste nervul optic si terminatiile nervoase, inclusiv bulbul ocular.
Se recomanda 2 linguri (25 ml.) de suc de aloe vera pe zi, mai ales persoanelor cu o varsta mai mare de 40 de ani.

Cheratita si conjunctivita

Cheratita este o inflamatie a corneei provocata de expunerea indelungata la soare. Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei care face legatura dintre partea interna a pleoapelor de scierotica (membrana care acopera bulbul ocular), numita conjunctiva.

Zincului si substantele cu efect analgezic prezente in aloe, ajuta la vindecarea afectiunilor.
Se recomanda 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe vera pe zi, diluat in suc de morcovi bogat in betacaroten. Se recomanda aplicarea de comprese calde din suc pur de aloe diluat in apa, cel putin 20 de minute, de doua ori pe zi.

Hemeralopia (orbirea nocturna)

Aceasta patologie oculara este cauzata de lipsa pro-vitaminei A din organism. Redusa biodisponibilitate reduce productia unei proteine, purpurina, absolut necesara procesului vizual. Indelungata carenta vitaminica poate duce la leziuni permanente ale vederii nocturne. Ca si in cazul altor patologii ale ochiului, si aceasta isi gaseste rezolvare in utilizarea interna a sucului de aloe, prin aportul optim de pro-vitamina A.

Se recomanda 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe pe zi, diluat in suc de morcovi bogat in betacaroten si aplicarea de comprese calde din suc pur de aloe diluat in apa, cel putin 20 de minute, de doua ori pe zi.

Glaucomul

Prin acest termen se indica o stare patologica de presiune interna a bulbului ocula. Un atac de glaucom provoaca o puternica durere de cap, insotita de greata si voma. Pacientul vede culori si lumini orbitoare, iar vederea ii este incetosata.

Sucul de aloe intervine in procesele biologice pentru un rezultat mai bun in controlul valorilor endoculare, restabilind tensiunea si starea de sanatate. Totul se datoreaza generosului aport de potasiu, regularizator al multor procese electro-biochimice si enzimelor digestive, care favorizeaza procesele de descompunere a alimentelor. Se evita astfel, supraincarcarea organismului, care poate produce o crestere a tensiunii arteriale. Important in controlul tensiunii sunt si acizii grasi polisaturati si fosfolipidele, precum inositolul.

Se recomanda un tratament cu suc pur de aloe, de 4 linguri (50 ml.) pe zi, pentru primele trei saptamani si apoi cate 2 linguri (25 ml.) pe zi, pe o durata de 2 luni. Se recomanda excluderea din dieta a cafelei, tutunului si cresterea consumului de fructe si verdeturi, pentru un ulterior aport mineral si vitaminic, in special de potasiu.

Cheratoplastia laser

Refacerea tesutului corneei dupa cheratoplastie se realizeaza prin intermediul celor 10 minerale si diverse vitamine prezente in sucul de aloe. Acemananul reuseste sa interactioneze cu membranele celulare slabite facilizand detoxifierea, si absortia de substante nutritive la nivel celular.

Se recomanda 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe pe zi, diluat in suc de morcovi bogat in betacaroten. Se recomanda aplicarea de comprese calde din suc pur de aloe vera diluat in apa, cel putin 20 de minute, de doua ori pe zi.

Ulciorul

Daca o glanda sebacee se obstructioneaza si secretia stagneaza, se produce o inflamatie a pleoapei, neplacuta si in dureroasa. Este importanta actionarea imediata cu o impachetare din suc pur de aloe vera, ce trebuie tinuta timp de 20 minute si schimbata mereu la cateva ore. Acest lucru este util pentru calmarea durerii si a discomfortului produs. Ulterior se recomanda aplicarea unei fase calde, imbibate in suc de aloe si ceai de musetel. Acest lucru face ca inflamatia sa se resoarba. Continuati tratamentul de cel putin trei ori pe zi pana la disparitia afectiunii.

Retina

Planta de aloe bogata In vitaminele A, E, C, In seleniu si magneziu este o planta antioxidanta prin excelenta, si un ajutor valid care Intareste tesutul retinei si circulatia sa, reducand In mod considerabil riscurile degeneratiilor In special a celor patologice deja existente, tipice miopiilor ridicate.

O prevenire a acestei afectiuni se face prin administrarea a 2 linguri (25 ml.) pe zi de suc pur 100% de aloe vera pe cicluri de trei luni, cu intervale de pauza de 1-2 luni. Acest tratament trebuie repetat de cel putin trei ori.

Sistemul imunitar

Artrita reumatica

Artrita reumatica loveste articulatiile ample, implicate in miscarea musculara. Aceasta inflamatie are caracter coroziv si poate duce la grave disfunctii anatomice. Complecsii antigen-anticorp, parte a sistemului imunitar, pot ramane prinsi in interiorul articulatiilor, dand nastere umflaturilor si durerilor.

Utilizarea plantei de aloe in aceste cazuri trebuie sa fie de lunga durata, de cel putin cateva luni, pentru a obtine efecte semnificative. Administrati 4 linguri (50 ml.) de suc pur de aloe vera, dimineata si seara, diluat intr-un pahar de apa sau suc de fructe. Sucul poate fi folosit si extern, coadjuvant in momentele de nevralgie puternica.
Vezi Artrita.

Candida vaginala

Utilizarea gelului de aloe este un tratament miraculos In stoparea mancarimii neplacute determinate de aceasta patologie micotica cu Candida Albicans, care se manifesta la femei. In Rusia, s-au efectuat nenumarate studii cu privire la aceasta boala, cu succes satisfacator, calmant si rezolutiv in mai toate cazurile.

Utilizarea topica a gelului de aloe vera este recomandata ca remediu primar, desi se poate recomanda si un uz intern de suc pur 100% de aloe in cantitati de 2 linguri (25 ml.) de trei ori pe zi pana la disparitia afectiunii.

Herpesul

Este o afectiune cutanata de origine virala care se manifesta in special concomitent cu tulburari gastro-intestinale, stari febrile sau menstruale. O data intrat in contact cu virusul, organismul uman, supus la perioade intense de stres, care compromit functionalitatea imunitara, este usor de atacat, facand astfel posibila recidivarea acestei stari patologice.
Herpesul este caracterizat prin formarea de basicute apoase ca niste mici ciorchini, care tind sa se inflameze, producand puroi, extinzandu-se in zonele Inconjuratoare. Aceste formatiuni de herpes produc mancarime, sunt inestetice si pot degenera in serioase infectii extinse pe epiderma.
Exista mai multe tipologii de herpes. Cel mai cunoscut este herpesul simplu, care se localizeaza la coltul gurii, nari sau zone genitale.
Datorita proprietatilor astringente, antibacteriene, antiinflamatorii cat si imunomodulante ale sucului de aloe si in cazul acestei patologii acesta este util dand rezultate excelente si imediate.
Aplicati pe partile afectate sucul pur 100% de aloe de mai multe ori pe zi.
Se recomanda administrarea orala a 2 linguri (25 ml.) din sucul pur de aloe, de trei ori pe zi pentru 2 saptamani.

Herpesul masculin

O alta tipologie de herpes usor de intalnit este cel raspandit in cadrul populatiei masculine si vizeaza zona cutanata cuprinsa intre obraji si barbie, adica acolo unde se formeaza barba. Aici, de fapt, pot aparea mici pustule care provoaca mancarime, formate prin inflamarea bulbului pilieric.

Cand aceste basicute explodeaza, lasa drept reziduu o mica crusta galbena, care propaga infectia, favorizand formarea cicatricilor, mai putin placute la vedere.
La aparitia primelor simptome, frectionati zona cu suc pur 100% de aloe si masati in sens circular si zona limitrofa, de cateva ori pe zi, pana la vindecare.

Herpesul Zoster

Aceasta patologie, destul de raspandita la populatia umana, se mai numeste si "focul Sf. Anton". Ceea ce il diferentiaza de celelalte tipuri este modul sau de extindere la nivelul epidermei.
Se formeaza pe corp striatii de culoare rosiatica de-a lungul ramificatiilor nervoase conectate la maduva spinarii, provocand stari dureroase marcante si evidente.
Se recomanda aplicarea sucului de aloe cu un masaj rapid, pe zonele afectate, de 2-3 ori pe zi, in functie de extinderea si gravitatea sa. Acest tratament se continua cel putin inca o saptamana de la disparitia afectiunii.

Slabirea organismului post-chimioterapie

Organismul uman supus din cauza afectiunilor canceroase terapiei chimice este influentat negativ, atat fizic cat si psihologic, din cauza inaltei potentialitati distructive a medicamentelor administrate. La nivel fizic, acest puternic si modern instrument de combatere a celulelor canceroase produce dezechilibre ale sistemului imunitar.
Utilizarea sucului de aloe ca si coadjuvant in acest tip de terapie este foarte recomandata. Exista numeroase molecule care contribuie la crearea extraordinarelor proprietati de imunostimulare si imunomodulare ale plantei de aloe.

Se recomanda administrarea a 4 linguri (50 ml.) de suc pur de aloe vera in fiecare zi, inainte de fiecare masa principala, diluat intr-un suc de fructe. Tratamentul trebuie continuat timp de cel putin o luna.

Psoriazis

Psoriazisul este o boala cutanata cronica cu caracteristici descuamative, localizate mai ales la nivelul coatelor si genunchilor.
In medicina alopata nu exista un tratament specific. In schimb, asa cum demonstreaza anumite studii medicale efectuate de ilustrul om de stiinta Bill Coats, sucul de aloe luat In mod constant poate ajuta la controlul si chiar vindecarea acestui tip de afectiune. In publicatii ale Academiei Europene de Dermatologie din 1995, anumiti cercetatori declarau ca printre variatele proprietati posedate de planta de aloe se numara si cea de inhibare a scuamelor de psoriazis, fiind util atat in interventie externa cat si interna.
Aplicati dimineata si seara gelul de aloe, utilizand si o crema hidratanta, dat fiind faptul ca ridicata putere astringenta a gelului ar putea deshidrata in mod considerabil zona in care a fost aplicat. In cazuri grave, este recomandata utilizarea unui unguent hidratant cu aloe. Pe cale interna beti 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe de doua ori pe zi inainte de masa. Efectuati tratamentul timp de o luna. Repetati-I in timpul anului, in special la schimbarea anotimpurilor.

Razele X: arsuri si slabire a organismului

Vezi Arsurile provocate de caldura si radiatii

Reactiile alergice

Vezi Alergia si mancarimea

Sclerodermia

Sucul de aloe este important si in tratarea unei boli cutanate cu origini imunitare, cum este sclerodermia. Inca nu s-au clarificat mecanismele ce duc la nasterea acestui tip de afectiune. Simptomatologia este caracterizata prin intarirea tesuturilor, scleroza si atrofiere musculara. Se recomanda administrarea a 4 linguri (50 ml.) de suc pur 100% de aloe pe zi, Inainte de fiecare masa principala.

Scleroza multipla

Recente studii ruse au evidentiat efecte pozitive asupra pacientilor afectati de aceasta boala, ale carei cauze le ignoram si astazi. Exista doar ipoteze, cum ca ar fi doar o ridicata doza de stres factorul provocator, in special la persoanele predispuse la boli nervoase.
Simptomul principal care distinge aceasta boala degenerativa a sistemului nervos central si periferic este intarirea tesuturilor si pierderea elasticitatii lor, in special a celui muscular. Este de inteles, asadar, dificultatea motorie tipica asociata cu paralizia, tremurarea mainilor si a ochilor si chiar formele grave de depresie.

Considerabilele cantitati de vitamine din grupa B, si in special B1, si de aminoacizi esentiali si ne-esentiali cu doze bune de fosfolipide si agenti antiinflamatori, fac din planta de aloe un remediu adecvat in cadrul metabolismului muscular blocat, ce duce la imbunatatiri ale conditiilor clinice efective. Se sugereaza administrarea a 2 linguri (25 ml.) de suc de aloe vera de trei ori pe zi.

Referinte:

http://www.flpaloevera.ro/aloe-vera-istorie.html

http://www.aloeverashop.ro/aloe-vera/

http://www.flpaloevera.ro/glosar.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera

http://www.flpaloevera.ro/articole.html